Bezienswaardigheden

Het schiereiland Jutland palmt het grootste deel van het Scandinavische land in. In het noorden ervan ligt de Limfjord waar watersportliefhebbers aan hun trekken komen. Toch liggen de meeste fjorden van Denemarken in het zuidoosten van Jutland. De kust van West- en Oost-Jutland bestaat dan weer vooral uit witte zandstranden.

In het binnenland vormt Legoland de belangrijkste attractie van West-Jutland. In 1968 opende het volledig uit Lego-blokjes gebouwde park zijn deuren.Voor kinderen is dit ‘land’ een stukje hemel op aarde.

In Jelling kan je grafheuvels bezichtigen uit de tijd van de Vikingen. Hun koningen woonden namelijk daar. Op de achterkant van een kleine steen komt de naam ‘Denemarken’ voor het eerst voor.

Ook in het openluchtpark Den Gamle By staat de geschiedenis centraal. Het park in Oost-Jutland geeft je een overzichtelijk beeld van het oude Denemarken. In Oost-Jutland ligt ook de tweede stad van Denemarken, Århus.

Seeland is het grootste eiland onder Deense vlag. Daar ligt de hoofdstad Kopenhagen en die omvat ook Vrijstad Christiania, een semi-onafhankelijke enclave opgericht door hippies. In de omgeving rond de hoofdstad vind je mooie badplaatsen en indrukwekkende kastelen.

Ook het oudste attractiepark ter wereld, Dyrehavsbakken, vinden we hier. Daar staat één van de oudste houten achtbanen van Europa.

In het noorden van Seeland liggen er heel wat kleinere fjorden en haventjes, die van de mooiste landschappen van Denemarken vormen. In Roskilde, bekend van het gelijknamige rockfestival, kan je in het spoor van de Vikingen treden en een bezoek brengen aan de voormalige Deense vorsten in de Domkerk. Die gotische kathedraal staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ook Kasteel Kronborg staat op die lijst en ligt op Seeland. Het is één van de belangrijkste renaissance-kastelen van Noord-Europa. Een andere burcht die heel wat bezoekers lokt, is het Kasteel Egeskov. Haar naam dankt het slot aan het eikenbos waar men de houten palen gehaald heeft om het slot op te bouwen. Het is nog bewoond, dus niet alle kamers zijn toegankelijk.

Funen en de bijhorende eilanden Langeland en Ærø worden ook wel eens de ’tuin van Denemarken’ genoemd. De heuvels van het landschap vormen dan ook een ideaal fietsdecor. Een andere beroemde plaats op de eilanden is Odense. De stad dankt haar faam aan haar beroemde inwoner, de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Je leert alles over zijn leven en werk in zijn geboortehuis.

Het eiland Møn, ten zuidoosten van Kopenhagen, is door haar krijtrotsen een beetje een buitenbeentje. Bovendien ligt er ook een vogelreservaat. Ook Bornholm is door haar vele zonuren anders dan de andere eilanden. Door het milde klimaat groeien er zelfs vijgen en abrikozen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content