Cyprus

Als u in Cyprus aankomt, dan begrijpt u snel waarom Aphrodite, godin van de schoonheid en de liefde, er geboren is. Gelegen op de grens tussen Afrika, Azie en Europa is het eiland met zijn steile kliffen eigenlijk ee groot openluchtmuseum.

Het eiland van Aphrodite, Cyprus, is één van de mooiste eilanden van de Middellandse Zee. Het ligt helemaal in het oosten van Europa, op slechts honderd kilometer van de Syrische kust en 75 kilometer ten noorden van Anatolië. Aan die diverse culturele impulsen dankt Cyprus zijn culturele rijkdom. Bovendien schijnt de zon er bijna het hele jaar door.

Bezienswaardigheden
Praktische informatie
Algemene informatie

Als je in Cyprus aankomt, dan begrijp je snel waarom Aphrodite, godin van de schoonheid en de liefde, er geboren is. Gelegen op de grens tussen Afrika, Azië en Europa is het eiland met zijn steile kliffen eigenlijk één groot openluchtmuseum. Het eiland verhult enkele staaltjes van prachtig bewaarde archeologische schatten uit de Grieks-Romeinse periode, waarvan heel wat beroemde mozaïeken op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Maar je vindt er ook indrukwekkende kastelen uit de periode van de kruistochten.

In Cyprus spreekt de orthodoxe religie uit alles. Uit de kerken met hun adembenemende gouden altaren. Uit de kleine kapelletjes die er uit zien als besneeuwde huisjes met hun veelkleurige mozaïeken uit de postbyzantijnse periode. Uit de uitmuntende iconen. En uit de kloosters, die opgegraven zijn of boven op een rots prijken. De stad Nicosia verleidt zijn bezoekers door zijn museum, het meest interessante van het hele land, en door zijn bijzondere politieke geschiedenis. Want Nicosia is effectief de ‘laatste gescheiden stad ter wereld’. Sinds de bezetting van het Turkse leger in 1974 verdeelt de ‘Groene Lijn’ de stad in twee verschillende stukken: een Grieks-Cypriotisch en Turks-Cypriotisch deel.

Vriendschappelijk festijn

Het eiland biedt een interessant alternatief voor de reiziger die cultuur, strand en bergen met elkaar wil combineren. Zo biedt Cyprus zelfs de mogelijkheid om te skiën, in het Trodos-gebergte. Met zijn 1952 meter is de Olympus de hoogste berg. Het is dus perfect mogelijk om ’s morgens op de besneeuwde pieken te skiën en in de namiddag op de zachte zandstranden te genieten van de zon. Zon, cultuur en natuur zijn op een harmonieuze manier verenigd op het kleine eiland.

Natuurlijk mag je ook niet vergeten om van de plaatselijke culinaire tradities te proeven. Ook daar hebben Griekse en oosterse tradities zich met elkaar vermengd. Zo is het traditionele gerecht, de mezze, een echt vriendschappelijk festijn. Daarbij worden verschillende kleine bereidingen met elkaar gecombineerd. Rauwe groenten, tzatziki, tarama, feta-kaas, kaasbeignets, gedroogde groenten, aubergines en gegrilde halloumi, een typische kaas. Als dessert zijn er noten, gekonfijte pompoen of het typische zeer gesuikerde loukoum.

Als je een rustgevende vakantie wil, ben je op Cyprus op het juiste adres. Het eiland biedt tal van luxueuze verblijfplaatsen langs de kust. Al zijn er ook heel wat kleine familiepensionnetjes, voor toeristen die op zoek zijn naar authenticiteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content