Algemene informatie

Ligging
Cyprus behoort gedeeltelijk tot Azië en gedeeltelijk tot Europa. Het ligt op het noordelijke halfrond in de Middellandse Zee ten zuiden van Turkije. Het eiland ligt in het uiterste noordoosten van de oostelijke Middellandse Zee, op 380 kilometer ten noorden van Egypte, op 105 kilometer ten westen van Syrië en op 75 kilometer ten zuiden van Turkije. Het Griekse vasteland bevindt zich op een afstand van ongeveer achthonderd kilometer ten westen van Cyprus. De meest nabijgelegen Griekse eilanden zijn Rhodos en Carpathos, op zo’n 380 kilometer ten westen van Cyprus.

Klimaat
Langs de kust en in de vlakten heerst een mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en zonnig met een gemiddelde temperatuur van 28°C. De temperaturen kunnen dan oplopen tot boven de 40°C. De herfst is er aangenaam en de winters zijn mild, maar vochtig. De kans op neerslag is het grootst in januari en februari.

De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt tussen de 350 mm in de vlakte van Messaoria tot 750 mm in de bergen. In de bergen heerst een ander klimaat. Het is er veel kouder en er komen geregeld onweersbuien voor. Tussen januari en maart kan je skiën in het Troödos-gebergte.

Oppervlakte
9250 km². Dat is 0,3 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Nicosia

Belangrijkste steden
Nicosia, Limassol, Larnaca

Staatsvorm
Republiek

Bevolkingsgroepen
Grieken, Turken, Armeniërs en Maronieten

Talen
Grieks, Turks en Engels

Godsdienst
Orthodoxe Kerk van Cyprus, islamieten, Armeense Kerk, Maronitische Kerk en Jodendom

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
Groene Maandag: Vijftig dagen voor het Orthodoxe Pasen
25 maart: Griekse Nationale Dag
1 april: Nationale Feestdag
Goede Vrijdag
Pasen (Orthodoxe Kerk)
Pinksteren – Feest van de Zondvloed
15 augustus: Maria Hemelvaart
1 oktober: Onafhankelijkheidsdag
28 oktober: Griekse Nationale Feestdag
24,25,26 december: Kerstmis

Gastronomie

Cyprus kent heel wat verschillende specialiteiten. Het land biedt een hele resem van Griekse gerechten met een oosters tintje. De traditionele mezze’s zijn samengesteld uit rauwe groenten, tzatziki, tarama, fetakaas, kaasbeignets, gedroogde groenten, aubergines en gegrilde halloumi, een typische kaas. Als dessert zijn er noten, gekonfijte pompoen en de typische erg gesuikerde loukoums.

Ideaal daarbij is een regionale wijn, zoals de beroemde Commandaria. Met zijn acht eeuwen oude naam draagt de wijn één van de oudste benamingen ter wereld. Bovendien wordt de wijn beschouwd als een afrodisiacum. Daarnaast is Johannesbrood een typisch Cypriotische plant. Het fruit van die boom is wijdverspreid op Cyprus en wordt onder andere voor medicijnen, snoepgoed en chocolade gebruikt.

Weetjes

De Griekse Godin van de liefde Aphrodite zou op Cyprus geboren zijn. Volgens de mythe zou ze nabij Petra tou Romiou in Pafos uit de zee gerezen zijn.

De naam ‘Cyprus’ komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor koper, kypros. In Cyprus zijn namelijk veel kopermijnen te vinden.

De grens tussen de Turkse en Griekse gemeenschappen op Cyprus heet de “Groene Lijn”. Die wordt zo genoemd omdat de scheidingslijn in 1963 met een groen potlood op de kaart werd aangeduid. Het noordelijke deel van het eiland, noord-Nicosia incluis, wordt sinds 1974 bezet door het Turkse leger. De onderhandelingen, om een oplossing te vinden voor het probleem, zijn nog steeds bezig.

Geografisch gezien behoort Cyprus tot West-Azië. Maar op politiek en cultureel vlak wordt het land bij Europa ingedeeld. Het Grieks-Cypriotische en dus zuidelijke deel van het eiland is in 2004 toegetreden tot de Europese Unie, het noordelijke deel wordt enkel erkend door Ankara.

Cyprus staat onder andere bekend om zijn kant- en borduurwerk, zijn keramiek, zijn mozaïeken, zijn reproductie van byzantijnse iconen en gedroogd fruit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content