Bulgarije

Met zijn stranden, skigebieden, natuurschoon en historische sites heeft Bulgarije voldoende troeven om buitenlandse bezoekers te bekoren.

Met zijn stranden, skigebieden, natuurschoon en historische sites heeft Bulgarije voldoende troeven om buitenlandse bezoekers te bekoren.

Wat moet je zien?Algemene informatie Praktische informatie

Westerse toeristen beginnen de stranden langs de mooie Zwart Zee kust te ontdekken, maar de rest van Bulgarije blijft nog een grote onbekende.

Sofia, de hoofdstad van dit land in het zuidoostelijk deel van de Balkan, ademt een ongedwongen, mediterrane sfeer uit. De gevels van oude huizen dragen balkonnetjes gevuld met planten, straatverkopers bieden gebakken maïs aan en op het trottoir staan tentjes waar je een snelle hap kan eten.

Het meest imposante gebouw van Sofia is de Alexander Nevskikathedraal. Voor de orthodoxe kerk staan allerlei kraampjes met merkwaardige snuisterijen: oude camera’s, oorlogsinsignes, replica’s van iconen, oude handuurwerken, harmonica’s.

Even verderop ligt de synagoge in Spaans-Moorse stijl uit 1910. Dit is de grootste sefardische synagoge van Europa, gedomineerd door een enorme luchter van meer dan twee ton. Van de 50.000 joden die hier voor de oorlog leefden, blijven er nog maar 2.500 over, de rest is naar Israël verhuisd. Veel moslims wonen er ook niet meer. De Banya Bashimoskee is de enige moskee in Sofia.

Nieuw en oud liggen in Sofia dicht bij mekaar. Zo wordt de oudste kerk van Sofia, Sint-George uit de 4e eeuw, nu ingesloten door het Sheratonhotel en het presidentieel paleis. Een oude moskee is omgetoverd tot archeologisch museum. Het pre-revolutionaire koninklijk paleis met zijn afgebladderde groene verf doet dienst als etnografisch museum waar je meer te weten komt over de minderheden in Bulgarije, hun klederdracht en rituelen.

Maar het Nationaal Historisch Museum, even buiten de stad, is stukken interessanter. In dit voormalige vakantieverblijf van de laatste communistische leider krijg je een fascinerend overzicht te zien van de bewogen Bulgaarse geschiedenis.

Even ten zuiden van Sofia ligt de kubusvormige Boynanakerk uit 1259. Binnenin het wat bouwvallig ogende gebouwtje vind je prachtige fresco’s met bijbelse taferelen, die al 7 jaar voor de geboorte van Giotto werden geschilderd.

Rilaklooster

Veruit de mooiste bezienswaardigheid van heel Bulgarije bevindt zich 120 kilometer ten zuiden van de stad. Het Rilaklooster, op 1200 meter hoogte en temidden van de bergen, werd in de 10e eeuw opgericht door een hermiet maar het huidige bouwwerk dateert van 1816. Bulgarije staat bekend om zijn kloosters. Van de meer dan 160 kloosters is dit klooster midden in het Balkangebergte het mooiste.

De zeer indrukwekkende hoofdkerk is vanbinnen en vanbuiten bezaaid met fresco’s en een monnik werkte 12 jaar aan een kruis waarop niet minder dan 600 figuren en 36 taferelen uit de bijbel staan die niet groter zijn dan…. een rijstkorrel.

Plovdiv

Plovdiv, de op één na grootste stad van Bulgarije, laat zich lezen als een geschiedenisboek. Zowat elke beschaving uit het turbulente verleden, liet in de oude metropool sporen na. Hét pronkstuk van Plovdiv is het gerestaureerde amfitheater. Het werd pas ontdekt in 1972, toen een aardverschuiving het monument onverwachts blootlegde.

Klein Wenen

De grensstad Ruse draagt de bijnaam ‘Klein Wenen’ dankzij de mix van renaissance en neobarok in het straatbeeld. Achter de rommelige kade aan de Donau blijkt Ruse een uiterst bevallige stad met gebouwen uit de Oostenrijks-Hongaarse periode.

Zes kilometer stroomafwaarts vormt de indrukwekkende Vriendschapsbrug de belangrijkste grensovergang tussen Bulgarije en Roemenië. Drie kilometer lang en dertig meter boven de rivier, is dit gevaarte de grootste stalen brug in Europa.

De Hel en het Paradijs

Veliko Tarnovo is met zijn smalle straatjes en traditionele huizen, een van de meest pittoreske steden in Bulgarije. Als een hoefijzer meandert de rivier Jantra in een diepe kloof door de stad. Blikvanger is de ruïne van de Tsarevets Citadel, een restant van het Tweede Bulgaarse Rijk, waarvan Tarnovo de hoofdstad was.

Gelegen op een heuvel, biedt de citadel een prachtig panorama over de middeleeuwse stad. De massieve Boudewijntoren kijkt uit op de open vlakte beneden aan de rivier.

Bulgarije wordt van oost naar west doormidden gesneden door de bergen van de Stara Planina. De Botev is hier met 2376 meter de hoogste berg. Het pad de berg op wordt Dzendema (de Hel) genoemd. Het is dan ook een vermoeiende klim waar geen einde aan lijkt te komen. Overnachten kan je halverwege in de Hizha Ray of de Paradijshut op een hoogte van 1540 meter met prachtig uitzicht over de vallei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content