Bezienswaardigheden

In het multiculturele Sofia, gelegen aan de drie zijrivieren van de Iskar vinden toeristen een mooi centrum, vele tuinen en parken en vooral historische en architecturale bezienswaardigheden. Sofia beschikt over een uitgebreide winkel- en uitgaansaanbod.

Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije en gelegen ten zuiden van Sofia, is geheel opgetrokken in traditionele Bulgaarse bouwstijl en wordt vaak genoemd als ‘openluchtmuseum’. Zowat elke beschaving uit het turbulente Bulgaarse verleden, liet hier sporen na. Ook in de omgeving van de stad liggen belangrijke historische kloosters en kerken.

Tal van musea, kerken en kathedralen vind je ook in de belangrijkste havenstad, Varna. Mogelijkheden tot vertier in Varna zijn het planetarium, het aquarium, het dolfinarium en een doodgewone dierentuin. Net als Sofia staat ook deze stad in het noordwesten van Bulgarije bekend om haar bruisende nachtleven en mooie stranden aan de Zwarte Zee.

Een pak gezelliger dan de grootsteden is het bekende plaatse Veliko Tarnovo. Met zijn smalle straatjes en traditionele huizen is dit één van de meest pittoreske steden. Blikvanger: de ruïne van de Tsarevets Citadel, een restant van het Tweede Bulgaarse Rijk met een prachtig panorama over de middeleeuwse stad.

Naast cultuur is ook de natuur een grote troef. Moet je gezien hebben: de Stara Planina-bergketen die het land van oost naar west doormidden snijdt (met de Botev als hoogste top), het natuurreservaat Sborianovo met een uitgebreide fauna en flora en ook architecturale en culturele monumenten (UNESCO-werelderfgoed), de mysterieuze rotspartij Deaf Stones in het zuiden van het land en de Rozenvallei in de omgeving van Kazanluk.

Vanaf de Rozenvallei ben je ook snel Rila, het grootste nationale park van Bulgarije. Je vindt er het imposante Rilagebergte, alsook tal van wilde diersoorten zoals beren, herten, valken en wilde zwijnen. Ook hier bevinden zich wederom enkele historische sites, met als bekendste het Rilaklooster (UNESCO-werelderfgoed).

Een andere belangrijke kloostersite is die van Bachkovo, op een uurtje rijden van Plovdiv.

Een deel van het Zwarte Zee-kustgebied, zo’n 8 kilometer, staat bekend als Sunny Beach. De regio is de jongste jaren enorm uitgebreid en trekt in de zomer veel toeristen – vooral Duitse, Britse en Scandinavische jongeren. Grenzend aan het strand ligt de boulevard met winkeltjes en talloze bars, (dans-) cafés en discotheken.

Wie hier cultuur wil opsnuiven, kan even heen en terug naar Nesebar, een gezellig cultuurstadje op een uurtje rijden van Varna. Het plaatsje heeft een historisch centrum en is UNESCO-werelderfgoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content