Westhoek

Achter duinen en zee, … het beloofde land. Tussen De Panne en Middelkerke verwent de Noordzee het strand voor de eeuwigheid. Het groene land achter de duinen verrast met een uitbundige lappendeken van polders en heuvels.

Charmante stadjes doen je kuieren langs kromme straten vol tijdloze histories. Je hoort er de beiaard de uren verdrijven. Dorpen vleien zich in de schaduw van hun toren.

Wie er ‘den grooten oorlog’ zoekt, vindt langs velden en wegen honderden verhalen en vele sporen om nooit te vergeten. Het In Flanders Fields Museum in Ieper zuigt je op een prangende manier mee in de Eerste Wereldoorlog in en rond Ieper.

Dit gelauwerde museum is niet zo groot maar gebruikt wel alle eigentijdse multimediamiddelen om de sfeer en de levensomstandigheden van 14-18 op te roepen. Je loopt over afgerukte ledematen, je ruikt het gas en je hoort soldaten in vele talen roepen. Ook de witte triomfboog aan de Menenpoort met de namen van 54 896 vermiste soldaten uit het British Empire blijft beklemmend.

Fietsen staat hoog in het vaandel geschreven in de Westhoek. Bewegwijzerde routes en een heus fietsnetwerk met knooppunten zorgen voor meer dan 1.500 km duwplezier. Als je een dag uittrekt om de bewegwijzerde West-Vlaamse Bergenroute na te rijden (45 km lang), krijgt je vrijwel alle mooie plekjes te zien.

Wie houdt van wandelen, laat zich leiden door tientallen bewegwijzerde wandelroutes. In het Heuvelland is er een wandelnetwerk ‘Heuvelland’ en rond Ieper een wandelnetwerk ‘Ieperboog’, beide met knooppunten bewegwijzerd. De twee netwerken samen zijn goed voor meer dan 200 km wandelplezier langs vooral paden en weggetjes en vooral de vergezichten zijn schitterend.

De Belgische kant van de pal op de grens gelegen Zwarte Berg vormt één lange rij cafés, restaurants en speeltuinen. Elk bierhuis(je) is rijk aan ‘couleur locale’ en nog meer aan ambachtelijk gebrouwen bier. Restaurants, eethuisjes en smulkroegen serveren lekkere streekproducten.

Meer informatie

Toerisme Westhoek

Foto: Westtoer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content