Mechelen

Ooit was de nederzetting aan de Dijle de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Het opknappen van gebouwen, straten en pleinen bracht opnieuw allure. De Mechelaar trekt niet meer weg en de horeca floreert.

De bewoners van Mechelen noemt men Maneblussers. De naam verwijst naar een historische gebeurtenis. In de nacht van 27 op 28 januari 1687 was het volle maan en er hing een lage bewolking. Een man die uit de kroeg stapte, dacht dat de St.-Romboutstoren in brand stond. Pas toen men met blussen was begonnen, ontdekten de Mechelaars dat ze slechts de rossige nevelgloed van de maan hadden gezien.

De uitstraling van de vroegere politieke hoofdstad van de Nederlanden en van het kerkelijke epicentrum van dit land overheerst nog altijd het stadsbeeld. De toren van Sint-Rombouts, met zijn karakteristieke profiel is daar niet vreemd aan, net zo min als de herinnering aan keizer Karel, die een groot deel van zijn jeugd in Mechelen doorbracht. Vijfhonderd jaar na zijn geboorte is Karel nog nadrukkelijk aanwezig – omstreden weliswaar, maar onontkoombaar.

Stil genieten

De moderne Mechelaar gaat nog steeds graag op café maar is niet echt uitbundig of chauvinistisch. Hij manifesteert zich in het stille genieten en heeft alle ingrediënten bij de hand. Het is geen toeval dat de beste kaashandel, groentezaak, banketbakker, chocoladebewerker en gevogeltehandelaar zich op een boogscheut van elkaar bevinden.

De Mechelaar houdt van eten en drinken, dat merk je in de lekkere winkeltjes, waar gezellig over het goede van het leven wordt gebabbeld. De stad heeft haar eigen specialiteiten, zoals de Mechelse koekoek, zachte primeurgroenten als witloof en asperges, Mechelschen Bruynen, het lievelingsbier van Keizer Karel, met de Gouden Carolus als stedelijke trots, en Maneblussertjes, in de vorm van koekjes met glazuur in maanvorm of als gevulde chocola.

Metamorfose

Mechelaars die geld hadden, gingen vroeger uit eten in Antwerpen, Lier, Leuven of Brussel. Dat is veranderd nu de stad er zo aantrekkelijk bij ligt. Verpauperde huizen zijn gerestaureerd, straten en pleintjes werden heraangelegd en de kleine misdaad werd hard aangepakt. Op relatief korte tijd onderging de historische Vlaamse stad een metamorfose.

Door deze positieve verandering blijven Mechelaars tegenwoordig thuis, waardoor het horeca-aanbod verruimde. De eethuizen werken overwegend op klassieke basis. De Belgische keuken wordt het best vertegenwoordigd op en rond de grote Markt. In de prachtige gildehuizen kregen druk bezochte restaurants, brasseries, tavernes en cafés onderdak.

Informatie
In&uit Mechelen
Hallestraat 2-4
2800 Mechelen
Telefoon: 070 22 28 00

Culinaire wandeling in Mechelen
Telefoon: 0497 54 95 69

Bron: Weekend Knack

Foto: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content