Limburg-Kempen

Limburg wordt ook wel eens de meest groene provincie genoemd. Daarom is het een echt fiets- en wandelparadijs. Vooral in de Kempen, die doorlopen in de provincie Antwerpen, kan de natuurliefhebber zijn ogen meer dan de kost geven.

Wie Limburg zegt, zegt in de eerste plaats nog steeds: natuur. Het goed uitgebouwde fietsknopennetwerk loodst je op autovrije paden doorheen haar groene hoekjes en kantjes. Zo is er het Nationaal Park Hoge Kempen, het eerste nationaal park opgericht door de Vlaamse overheid. Het ligt in het noord-oosten van de provincie en omvat naast uitgestrekte bospercelen ook beschermde natuurgebieden met paarsbloeiende heide, grote waterplassen en grootse vergezichten. Ook de zandvlakte van de Lommelse Sahara en andere uitgestrekte bossen en kabbelende beekjes behoren tot de Limburgse Kempen.

Die Kempen lopen door in de provincie Antwerpen. Daar kan je reeën spotten tijdens een betoverende ochtend op de Kalmthoutse Heide. Of uitgebreid picknicken in een verrukkelijk geurend dennenbos. Of genieten van een origineel streekgerecht zoals geturfd heidekonijn, meerval in kruidensaus of Lierse vlaaikes. En na een laatste trappist van het vat zalig wegdromen in een knus hotel.

Voor een portie cultuur kan je terecht in Hasselt: de Japanse Tuin, het Jenevermuseum, de abdij van Herkenrode en het centrum voor hedendaagse kunst en design Z33 en de oude huisjes in het openluchtmuseum en arboretum Bokrijk zijn meer dan de moeite waard. Bovendien doet de Limburgse hoofdstad haar reputatie als modestad alle eer aan met het Modemuseum en de uitgebreide winkelstraten.

In de rest van de provincie springen vooral de kastelencomplex Alden Biesen in Bilzen, het Gallo-Romeins en Gevangenismuseum in Tongeren en de voormalige mijnsites van Beringen en Genk in het oog.

Andere culturele bijzonderheden die de provincie kenmerken, zijn de vele fanfares, harmonieorkesten, schutterijen, carnavalsfestiviteiten en culinaire specialiteiten zoals de Limburgse vlaai en kaas. Zowel in Belgisch als in Nederlands Limburg kennen ze een rijke traditie. Ook heeft de dubbele provincie haar eigen volkslied: Limburg mijn Vaderland, in de volksmond beter bekend als Waar in ’t bronsgroen eikenhout. Tenslotte spreekt men in het gebied een eigen, zangerige streektaal met Duitse invloeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content