In en om Dinant


De streek rond Dinant is bezaaid met authentieke dorpjes en idyllische plekken. De stad zelf heeft ook meer te bieden dan haar citadel. Al blijft die natuurlijk een must.

In een straal van 30 km rond Dinant verdienen twee routes zeker enige aanbeveling. Het stadje aan de Boven-Maas vormt hiervoor een goed vertrek- en eindpunt.

Een must blijft de klim naar de citadel, het fort dat ooit door de Hollanders werd gebouwd. Het bezoek omvat de beklimming met de kabelbaan, de rondleiding en de afdaling langs 406 treden (dat kan ook met de kabelbaan). Je moeite wordt beloond met één van de mooiste uitzichten van ons land.

Het Norbetrijnerbier

Voor onze eerste route rijd je Dinant uit langs het dorpje Leffe. Volg niet de richting Spontin, maar neem de Fonds de Leffe. Het landschap brengt je vlug in de juiste sfeer, want de smalle weg kronkelt door een idyllisch dalletje met de snelstromende Leffe naast je. Van nu af aan leidt ons heuvelachtige parcours je van dal naar dal door de Condroz. Volg de weg tot in Sorinnes en Foy-Notre-Dame, om daarna naar Celles te rijden en daar halt te houden.

Je bent hier in één van Les plus beaux villages de Wallonie. Het dankt die titel aan de vele huizen van zand- en kalksteen met leien daken en hier en daar nog een vakwerkgevel. Bewonder de grote Romaanse kerk uit de 11de-12de eeuw (het is één van de weinige Romaanse bouwwerken in ons land die zo gaaf bewaard bleven).

Romeo en Julia

Een paar kilometer verder wacht het kasteel van Doornroosje. Het ligt in een klein komdal en heet officieel Château de Vêves. De buitenkant lijkt op een versterkte burcht met omwallingen en torentjes waar prinsessen gevangen worden gehouden. Binnenin loopt het middeleeuwse gedeelte (13de eeuw) over in 18de-eeuwse woonvertrekken die rond een binnenplaats zijn gelegen.

Kijk op de binnenplaats goed naar die ene muur met vakwerk en houten balkons: het perfecte decor voor een Romeo en Juliafilm. Op een platform aan de voet van het kasteel wacht nog een verrassing. Zolang er niet te veel bladeren aan de bomen hangen, kan je boven op een flank van het komdal tussen de bomen de torentjes van het kasteel van Noisy zien. Een neogotisch en hyperromantisch bouwsel uit de 19de eeuw dat al jaren leegstaat.

Vanaf Vêves volg je de wegwijzers naar het natuurreservaat Parc de Furfooz. Dit is indrukwekkend gelegen op kalkrotsen boven de Lesse. Ook al komt de natuur hier op de eerste plaats, op het terrein werden ook prehistorische en Romeinse overblijfselen blootgelegd. Via trappen daal je af naar de Lesse langs de steile rotsen en holen die in de prehistorische tijd bewoond moeten zijn geweest.

Een kunstzinnig riviertje

De tweede route vertrekt in Anhée, ten noordwesten van Dinant en volgt de mooie vallei van de Molignée tot in Maredret. De Molignée is een riviertje dat een vrij smal dal heeft uitgegraven. Naast het wildstromende water loopt nog een oude spoorweg met al even oude stationnetjes. De spoorweg wordt vandaag als toeristisch lijntje geëxploiteerd (je moet zelf trappen op spoorwegfietsen) en elk stationnetje vormt een lieflijk decor voor romantische kiekjes.

Blijf vanaf Anhée de richting Maredret volgen. De weg kronkelt door het groene dal en halverwege duikt plotseling de ruïne van Montaigle op. Dit is één van de droomruïnes die romantische schrijvers in gedachten hadden.

Kunstambachten

We volgen de vallei verder en komen uit in Maredret. Dit dorp behoort eveneens tot de mooiste van Wallonie. Ook hier vele kalkstenen huizen met leien daken. In het dorp zijn wandelingen uitgezet langs de vele kunstambachtateliers die zich hier gevestigd hebben. Houtsnij- of smeedwerk, textielweefkunst, keramiek: aan keuze geen gebrek.

We rijden opnieuw de vallei van de Molignée in en slaan aan het stationnetje van Falaën rechts af. Een paar kilometer verder ligt Falaën zelf, alweer geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Wallonië. Het bezit een indrukwekkende kasteelhoeve midden in het dorp. Via Weillen en Onhaye keren we terug naar Dinant.

Langs de Maas

Romantici zullen langs de Maas ten zuiden van Dinant op nog twee andere plekken hun hart kunnen ophalen. Het kasteel van Freyr is een lustkasteel dat zijn huidige aanzien kreeg in de 17de en 18de eeuw. De strakke tuinen in Franse stijl en het Trianonpaviljoen kijken uit op de Maas en de rotswanden van Freyr aan de overkant.

Een paar kilometer verder langs de Maas wacht pure nostalgie. In het begin van de twintigste eeuw was Waulsort een chic vakantieoord. Vandaag loop je hier rond tussen gesloten belle-époquehotels, villa’s met torentjes en huizen in allerlei neostijlen.

Bron: Ludo Hugaerts, Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content