Hasselt

Hasselt staat vooral bekend om zijn jenever en zijn mode. En die reputatie doet de stad alle eer aan. Maar ook op culinair vlak valt er heel wat te ontdekken in de Limburgse provinciehoofdstad. Niet voor niets kreeg Hasselt in 2006 als eerste de eer om Stad van de Smaak te zijn.

Hasselt kent al een lange geschiedenis als modestad. Zo vormde het weversambacht in de veertiende eeuw één van de pijlers van de stad. Nu is Hasselt uitgegroeid tot dé mode- en shoppingstad van Limburg. In de kleine, gezellige kern vind je het Modemuseum Hasselt én erg uiteenlopende winkels. Van de conceptstore van Stijn Helsen over de grote ketens tot designtempel Donum.

Na het winkelen kan je je op één van de talrijke Hasseltse terrasjes neervlijen. Voor een koffie met gebak, een jenever, een Italiaanse delicatesse of een lekkere maaltijd. Zo ontdek je ongetwijfeld dat Hasselt ook een erg lekkere stad is. ’s Avonds trekken de restaurants in de buurt van de Zuivelmarkt dan ook heel wat culinaire adepten.

Aangezien alles dicht bij elkaar ligt, kan je Hasselt gemakkelijk te voet verkennen. Voor iets grotere afstanden kan je altijd op één van de gratis bussen springen.

Naast het Nationaal Jenevermuseum kan je in Hasselt onder andere terecht in Het Stadsmus, dat de eigen geschiedenis van de stad verhaalt, en in Z33. Dat kunstencentrum organiseert vaak boeiende tentoonstellingen rond hedendaagse kunst in de kleine huisjes van het voormalige begijnhof.

Voor een portie groen kan je naar de Japanse tuin, de grootste authentieke Japanse tuin van Europa. Maar ook de authenticiteit van eigen land wordt niet vergeten. Zo wordt de abdijsite van Herkenrode zoveel mogelijk in haar oorspronkelijke glorie hersteld. Of je kan naar het nabijgelegen Openluchtmuseum van Bokrijk, waar meer dan honderd historische gebouwen opnieuw opgetrokken zijn. Al ligt dat domein eigenlijk net op het grondgebied van Genk.

Om hun rijke aanbod in de verf te zetten, hebben ze er in Hasselt zelfs een woord voor uitgevonden: ‘hasselen’. Of zoals ze het zelf omschrijven: een dagje gezellig winkelen, uitgebreid terrassen met lekker eten en drinken, leuke musea bezoeken en originele evenementen bijwonen.

Foto: Toerisme Hasselt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content