Eten en drinken

In Leuven vind je heel wat mogelijkheden om vrij goedkoop iets te eten. Al telt de universiteitsstad intussen ook enkele culinair hoogstaande restaurants. En zoals het een universiteitsstad betaamt, is er aan cafés absoluut geen gebrek.

Lekkerbekken kennen vooral de Leuvense Muntstraat. De wereld is er vertegenwoordigd in een dertigtal restaurants: van de Frans-Belgische over de Italiaanse en Marokkaanse tot de Japanse en Mexicaanse keuken. Ook zijn er restaurants in verschillende prijsklassen. Zo ligt de bekendste frituur van Leuven, ’t Fonske, in de Muntstraat. Trente is dan weer één van de beste restaurants van het culinaire straatje.

Die culinaire waaier kenmerkt ook de rest van de stad. Voor een snelle, niet te dure hap kan je terecht in sfeervolle cafés zoals De Rector op de Oude Markt, Notre-Dame op de Grote Markt of de Appel in de Ravenstraat. Tijdens de week kan je ook binnenlopen in één van de studentenrestaurants, de zogenaamde Alma.

Als je op zoek bent naar een culinair meer hoogstaande keuken, dan zijn er in de binnenstad een aantal adressen. Zo serveert Beluga aan de Oude Markt vis- en schaaldiergerechten op hoogstaand niveau. Dankzij de wedstrijd ‘Mijn Restaurant’ heeft ook het Hogeschoolplein er een culinaire troef bij: d’Hoogeschool van Jelle Temmerman. In de nabijheid van de Kruidtuin ligt Botaniq, één van de nieuwkomers op de Leuvense culinaire scene.

Ook bekend van televisie is Jeroen Meus. Aan de Leuvense Vaartkom heeft hij zijn restaurant Luzine gevestigd in de voormalige Marie Thumas-fabrieken. Aan de andere kant van Leuven, in Heverlee, ligt Couvert Couvert. Ook heel wat bekende medemensen weten dit adresje te smaken.

De Leuvense restaurants halen een deel van hun ingrediënten bij winkels in de stad zelf. Zo staat slagerij Rondou bekend om haar kwalitatief hoogstaand vlees en staat Fried Elsen bekend om de kwaliteit van het ruime assortiment kazen.

Vanzelfsprekend beschikt Leuven als studentenstad over een heel arsenaal cafés. Alleen op de Oude Markt liggen er al meer dan dertig. Niet voor niets wordt de Oude Markt dus ook wel de ‘langste toog van Europa’ genoemd.

Bovendien herbergt de stad met Anheuser-Busch InBev de hoofdzetel van de wereldleider op het vlak van bierproductie. Van heinde en ver zakken bierliefhebbers dan ook af voor een brouwerijbezoek. Met de huisbrouwerij van café Domus, in het hart van de stad, beschikt Leuven over nog een tweede brouwerij. Je kan er dus drie unieke, artisanale bieren degusteren.

Ook in de rest van de stad liggen nog een aantal specialere cafés. Zo is er het ietwat oubollig en daardoor hippe café Commerce en het apennootjescafé Carlisse op het Ladeuzeplein. In de Tiensestraat ligt het jazzcafé At the Beebop, in de Naamsestraat vind je het jazzcafé De Blauwe Kater. In beide zaken zijn er regelmatig optredens. Ook beschikt Leuven over twee Ierse pubs: een authentieke in de buurt van het Hogeschoolplein en een hippe op het Ladeuzeplein. Hou je meer van een broeierig Zuid-Amerikaans sfeertje, dan is Villa Ernesto op de Vismarkt de place to be.

In de zomer is het dan weer heerlijk vertoeven op één van de terrassen op de Oude Markt. Al scoren het terras van café De Werf op het Hogeschoolplein en het terras van De Blauwe Schuit op de Vismarkt ook hoog. Rustig een boek lezen kan dan op het terras van het koffiehuis annex boekhandel De Dry Coppen.

Meer info

Restaurants Leuven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content