De Kust

Van De Panne tot Knokke. Van winkelstraten tot natuurreservaten. Van strandhuisjes tot luxueuze villa’s. Van de winter tot de zomer. Kortom, onze Belgische kust heeft alle troeven.

Van De Panne tot Knokke. Van winkelstraten tot natuurreservaten. Van strandhuisjes tot luxueuze villa’s. Van de winter tot de zomer. Kortom, onze Belgische kust heeft alle troeven.

Elk jaar trekken massa’s Belgen naar onze kust. Maar het waren de Bruggelingen die vanaf 1750 als eersten ter ontspanning naar Blankenberge reisden. Later ontdekte ook de rest van het land de schoonheid van de eigen kust. Die populariteit dankt de streek zeker aan haar nabijheid. Maar de vakantiebestemming heeft ook heel wat andere troeven.

De kust, dat is in de eerste plaats natuurlijk zo’n zestig kilometer zee en strand. In de zomer vormt ze het ideale decor om te zonnebaden of een plonsje te wagen, in de winter kan een fikse strandwandeling erg deugd doen. Voor verplaatsingen is er de superhandige kusttram.

Iedere badplaats heeft ook haar eigen karakteristieken. Zo is Oostende, ook wel de koningin der badsteden genoemd, door haar combinatie van zee, strand en winkels traditioneel een topper. Zelfs het koningshuis had er lange tijd een buitenverblijf.

Blankenberge is dan weer vooral bekend omwille van haar pier en wie Knokke zegt denkt aan de chique villa’s en winkelstraten. In De Haan staan de karakteristieke villa’s uit de jaren 1890-1930 in de kronkelende lanen centraal. Dat komt omdat de villa’s, die gebouwd zijn naar Anglo-Normandische huizen en in de cottagestijl, de natuurlijke glooiingen van de duinen moesten respecteren. Voor de echte duinen kan je dan weer het best naar St-Idesbald. In die natuurlijke omgeving kan je met volle teugen genieten van de gezonde lucht.

Ook heel wat kunstenaars vonden inspiratie aan de kust. Zo heeft Paul Delvaux een eigen museum in St-Idesbald en kan je in Oostende op bezoek in het huis van James Ensor. Andere gevestigde namen vind je in de collectie van het PMMK in Oostende. En in de galerijen van Knokke kan je jong talent ontdekken.

Ook met kinderen is de kust een waar plezier. In Blankenberge kan je met hen op ontdekkingstocht in de onderwaterwereld van Sealife. Blijf je liever boven de grond, dan is een bezoek aan de Vlindertuin in het Zwin een aanrader. Of je kan samen met je kroost over de dijk scheuren in een go-cart.

Meer informatie

De Vlaamse kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content