De groene gordel

Limburg wordt wel vaker de meest groene provincie van Vlaanderen genoemd. En dat merk je ook in de omgeving van Hasselt. Rondom de Limburgse provinciehoofdstad vallen heel wat groene plekjes te ontdekken.

De meest speciale groene attractie in Hasselt is ongetwijfeld de Japanse tuin. Met zijn 2,5 hectare is het de grootste authentieke Japanse tuin van Europa. De tuin is in 1992 aangelegd met hulp van Itami, de Japanse partnerstad van Hasselt. Het jaar voordien had Hasselt een torenbeiaard geschonken aan Itami. De tuin ligt in het verlengde van het park Kapermolen.

Het geheel moet een 17e-eeuwse Japanse theetuin voorstellen. De tuin maakt gebruik van de algemene principes van de Japanse tuinkunst zoals het gebruik van rotsen, watervallen, typische flora en koikarpers in de vijvers. Over de waterpartij ligt ook een typisch Japanse brug, de Yatsuhashi. Die zigzagbrug in de vorm van een iris wil volgens de traditie de herinnering aan een vriend levendig houden. Onder andere door de watervallen gaat er een enorme rust van de tuin uit. Tenslotte staan in de tuin een ceremoniehuis ofte ‘Korokan’ en een theehuis.

Oogstrelende privétuinen

Daarnaast liggen er in de omgeving van Hasselt enkele oogstrelende privétuinen. Zo is er de tuin van Dina Deferme, waar in de verschillende tuinkamers telkens een andere sfeer wordt opgeroepen. Om de drie weken verandert hij van kleur door de enorme rijkdom van de bloemenborders. Ook tuin ’t Zonhof en de tuin van de familie Vandecruys zijn een bezoekje waard. Bovendien liggen ze op een boogscheut van elkaar.

Op anderhalve kilometer buiten de Hasseltse ring vind je het Park Natuur & Cultuur Hasselt. Kunst wordt er gecombineerd met biodiversiteit. Je vindt er bijvoorbeeld zo’n honderdtwintig soorten buxus in allerlei snoeivormen. Al kan je er ook kennis maken met oude ambachten.

Groene gordel met vijvers

Tenslotte ligt het natuurdomein Kiewit in de groene rand rond Hasselt. Het maakt deel uit van het natuurgebied ‘De Wijers’. Zijn naam dankt de streek aan zijn circa 1175 vijvers, die samen zo’n 700 hectare wateroppervlakte vormen. Volgens de legende vertoeven er dwaallichtjes, die de zieltjes van ongedoopte kinderen vertegenwoordigen, op de vijvers.

In deze microkosmos leven heel wat zeldzame diersoorten. De natuurreservaten, die verspreid liggen over Hasselt, Zonhoven en de aangrenzende gemeenten, vormen een groene gordel die gratis toegankelijk is. In het natuurdomein Kiewit zelf spreken vooral de oudste natuurtuin van Vlaanderen en de kruiden- en insectentuin met bijenhal tot de verbeelding.

Aansluitend bij het natuurdomein Kiewit ligt Bokrijk. Al ligt het domein Bokrijk eigenlijk op het grondgebied van Genk. Naast het Openluchtmuseum, waar meer dan honderd historische panden heropgebouwd zijn, vind je er een groot speelbos en heel wat verharde wandel- en fietsroutes.

Foto: Toerisme Hasselt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content