Culinaire genoegens

Hasselt is ook een lekkere stad, die veel meer biedt dan Hasseltse jenever of speculaas. Niet voor niets was de Limburgse provinciehoofdstad in 2006 de eerste Stad van de Smaak. In de relatief kleine kern van de stad tref je een gevarieerde en aantrekkelijke keuze aan winkels en horecazaken. Na sluitingstijd trekken de Hasselaren naar de uitgaansbuurten, zoals de Zuivelmarkt. Vijfentwintig lekkere adresjes en gezellige cafés en eetwinkels, samengesteld door Pieter van Doveren van Weekend Knack.

Gastronomisch

In ’t Claeverblat, het oudste gastronomische eethuis in het centrum, moet je bellen aan de deur om binnen te geraken. Aan het fornuis staat al 32 jaar Sidy Pelssers, die het van verpleegster tot Lady Chef of the Year (2004) schopte. Op de borden verschijnen met toewijding bereide gerechten uit de traditionele Belgische en Franse feestkeuken. Specialiteiten zijn gegratineerde oesters met spinazie onder mousselinesaus, kreeft met groentesliertjes in roomsaus en krokant gebakken kalfszwezerik met bearnaise.

Ook erg getalenteerd is Jürgen Gaens, die in zijn Jürgen Eetboetiek voor een eenvoudige formule gekozen heeft. Er is geen menukaart, enkel een dagmenu dat in een variabel aantal gangen geserveerd kan worden. Jürgen kokkerelt met eersteklasproducten, zijn bereidingen zijn delicaat en de prijs is redelijk. De flessen van de wijnkaart zijn met zorg geselecteerd en ook hier zijn de prijzen lichtverteerbaar. Heel wat wijnen zijn ook per glas beschikbaar.

Ook in De Kwizien, aan het rustige Jeneverplein, heeft men geen spijskaart. De verschillende menu’s worden er zorgvuldig samengesteld door de Hongaar Csaba Ignacz, die zeven jaar aan de zijde van Luc Bellings stond. Ook bij Luc Bellings zelf kan je aanschuiven, hij verwelkomt zijn gasten in Aan tafel bij Luc Bellings. Net als het restaurant van Bellings ligt Figaro, waar Jacques Colemont zich verdiept in de nieuwe keukentechnieken, iets buiten het stadscentrum. Zijn keuken behoort bij de top van Limburg.

Trendy Italiaans

Door het mijnverleden leven in Limburg heel wat mensen met zuiderse roots. En dat vertaalt zich ook in het restaurantwezen. Zo geniet het Italiaanse eethuis Ristorante Arlecchino al meer dan vijfentwintig jaar een steengoede reputatie. Het restaurant ligt op de eerste verdieping, onttrokken aan het oog van de voorbijgangers. Bazen zijn Mario en Felice Ottati. De broers studeerden criminologie, geneeskunde en fotografie en kunnen dus over heel wat uiteenlopende onderwerpen meepraten. De inrichting is wat ouderwets. Er is een gevarieerde spijskaart met smakelijke, traditionele Italiaanse bereidingen voor de grote en kleine honger.

Een relatieve nieuwkomer in het Hasseltse horecalandschap is BAR tre. Al is het eigenlijk gewoon de opvolger van Al Piccolo Mondo, waar Dino Calianno mee uitpakte toen hij amper vijfentwintig was. Het nieuwe, grootstedelijke concept heeft een trendy inrichting, met geprojecteerde taferelen op de muur en een tv-scherm boven de bar. Met de spijskaart kun je alle kanten op. Heel wat pasta wordt in huis gemaakt : ravioli, orecchiette, cannelloni, lasagne, tagliatelle enz.

Al herbergt Hasselt wel meer trendy adresjes. Zo kan je er bijvoorbeeld naar de champagnebar Bubbels, die vlakbij op de Zuivelmarkt ligt. Men komt er voor een Frans, Spaans of Italiaans glas mousserende wijn. Om de honger te stillen zijn er lekkere hapjes, zoals oesters, een half kreeftje of prinsessenboontjes met knepkessaus (spek, ui en azijn). Bij mooi weer vormt het terras op het voetpad een geliefde plek. En ook in Le Refuge is het heerlijk nippen van een glaasje champagne en snoepen van de wereldse wappaz. Het pand uit 1515 is een van de oudste privégebouwen van de stad. Nu is het ingericht als een chique loungebar annex restaurant met replica designmeubilair. In het weekend is er een dj.

Geen wappaz, maar wel tapas vind je in Olé Olé. De moderne, maar warme inrichting brengt je in de gepaste sfeer om gezellig te peuzelen van een ruim assortiment koude en warme tapas. Er zijn tapasmenu’s van 20 en 25 euro.

Eethuizen

In Maison Blanche kan je genieten van een verzorgd ontbijt, een smakelijke lunch of een afternoon tea of koffie met een chocolaatje. De elegante Kathleen Bijnens en de vriendelijke Frank Seurs ontvangen. Zij laten u kiezen uit tien soorten thee of koffie of presenteren een spijskaart met modieuze gerechten voor de kleine of grote honger. De keuken is non-stop open tot 18 uur. Aan de achterzijde is er een intiem terras.

Ook het sfeervolle en beschutte terras van Restaurant Kookpunt kent veel succes op mooie dagen. Al heeft dat zeker ook te maken met de komst van Frank Treunen, de voormalige chef-kok van het gerenommeerde eethuis JER. De gerechten met het logo ‘geniet-gezond’ zijn uitgewerkt met een voedingsdeskundige. Populair is het Kookpuntmenu van vier gangen en het Hapjesmenu met zeven snoepertjes. Restaurant Kookpunt is ondergebracht in een prachtig gelegen, statig, vijftiende-eeuws huis met witte gevel en sober gedecoreerde eetvertrekken met hoge plafonds.

Maar ook JER blijft een aanrader. De formule is gebaseerd op verzorgd, stijlvol en ontspannen tafelen in een aangename omgeving en dit alles tegen een redelijke prijs. JER is ondergebracht in een oude notariswoning en beschaafde mensen vinden er wat ze al lang zochten. De naam heeft een dubbele betekenis: hij staat voor Just Eat Right maar ook voor John Eddy Restaurant. John is John Weijntjes, de hoffelijke en efficiënte zaaldirecteur, die vijf jaar lang in het Scholteshof werkte als sommelier. Eddy is Eddy Geraerts, die ook bedient en heeft meegewerkt in het Scholteshof. Hij is eigenlijk boekhouder van opleiding.

Geliefde eetfabriek

Door het art-decomeubilair en de artistieke vazen met ruikers krijgt ’t Kleine Genoegen een chic airtje. Nicole en Johan Koeken wisten in de kwarteeuw dat ’t Kleine Genoegen bestaat, de lat steeds hoger te leggen. Het restaurant is ondergebracht in het huis De Brabantse Huik. De naam staat voor de kap van de nonnetjes, die op deze plaats in de zeventiende eeuw een vrouwenziekenhuis openhielden.

Veel jonger is Taratata. Al is Christoph Smets er wel in geslaagd om met zijn modieuze eethuisje snel een stevige reputatie op te bouwen. De façade is van glas en vanaf de straat zie je, tussen de tafeltjes door, een langwerpige nis waarin vlammen dansen. ’s Avonds wordt er in Taratata sfeervol bij kaarslicht getafeld. De bediening is vriendelijk. De spijskaart verzamelt wereldse bereidingen met Franse en Belgische inval. Er zijn verschillende menu’s aan uiteenlopende prijzen.

Ook De Goei Goesting is een modieus gedecoreerde eethuis. Jong en oud kunnen er van 9.30 tot 22 uur terecht voor een ontbijt, een koffie met in huis bereide taart of voor een drankje met kleine degustatiegerechten. Tijdens de restauranturen is er een spijskaart met gevarieerde bereidingen. De eigenaar, Dirk Hendrickx, nam een gespecialiseerde kok in dienst voor sushi en sashimi. Hendrickx ontpopte zich van caféhouder tot restaurateur. Na succesvolle horecaexploitaties als brasserie De Groene Hendrickx en het ambiancecafé De Kroon, zei de ondernemer het nachtleven vaarwel en opende De Goei Goesting, eerst in de Dr. Willemsstraat en later in een monumentaal pand aan de Zuivelmarkt.

Tenslotte is er The Century, het bekendste en drukst bezochte restaurant en Grand Café van Hasselt. Deze geliefde eetfabriek met 700 zitplaatsen staat bekend om zijn gedegen kwaliteit en royale porties. De dag begint in het Grand Café om 7 uur met een ontbijt. Tussen 10 en 23 uur zijn er snacks, pasta’s, croques enz. Wil je uitgebreider tafelen dan is er het restaurant, waar klassiekers uit de Belgisch-Franse keuken aan bod komen. Het hotel telt twaalf kamers en vier appartementen.

Bron: Pieter van Doveren in Weekend Knack

Foto: Toerisme Hasselt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content