Brussel

De restaurants van de Beenhouwersstraat, Manneke Pis, de Grote Markt met het stadhuis en de glorieuze gildenhuizen, het Koninklijk Paleis, de Wetstraat, het Atomium…samen vormen ze onze hoofdstad tot een uniek geheel.

Brussel is een erg internationale stad. Naast hoofdstad van België is de stad namelijk ook defacto hoofdstad van Europa omwille van haar centrale ligging en de vele Europese en internationale organisaties. In Brussel ligt ook het hoofdkwartier van de NAVO. Samen met de ambassades, diplomaten en NGO’s maken ze van Brussel, na Washington D.C., het grootste politieke centrum van de wereld. Daardoor hebben ook veel internationale bedrijven een vestiging in Brussel gekozen.

Zoals elke grootstad heeft Brussel ook zijn karakteristieke wijken. De meeste Europese instellingen zijn gegroepeerd in de Leopoldswijk met het Berlaymont-gebouw, het Belgische politieke hart ligt in de Wetstraat. Het gebied rond het Noordstation staat met zijn hoogbouw dan weer bekend als zakencentrum.

Op zoek naar het oorspronkelijke Brussel? Trek dan naar de Marollen, de wijk aan de voet van het imposante justitiepaleis. Je vindt er onder andere de dagelijkse vlooienmarkt op het Vossenplein. De échte Brusselaars uit de volkswijk kregen dan ook een speciale naam: een Ketje is een oorspronkelijke inwoner van Brussel die er samen met zijn beide ouders geboren en getogen is, bij een Zinneke is dat slechts één ouder. De Afrikaanse gemeenschap concentreert zich dan weer in Matongé, een wijk in Elsene.

Voor meer artistieke zielen is de Kunstberg, op een boogscheut van het Centraal station, een must. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België stellen er kunst van 15e tot 20e eeuw tentoon. In Bozar kan je naar tijdelijke tentoonstellingen, maar ook muziek en dans. Het nabijgelegen muziekinstrumentenmuseum geniet zowel om haar collectie als om haar dakterras met magnifiek uitzicht over de stad grote faam.

Ook buiten de museale context kan je kunst ontdekken. Voor wie op zoek is naar een mooi stuk antiek om zijn interieur te verrijken, is de Zavel de place to be. Of je kan wegdromen bij de vele architecturale Art Nouveau-pareltjes, van onder andere Victor Horta, die onze hoofdstad rijk is.

Je kleerkast uitbreiden? Op de Brusselse Louisalaan vind je de grote modehuizen, in de Nieuwstraat de grote ketens en in wijk rond de Dansaertstraat enkele jonge ontwerpers. In die laatste Sint-Gorikswijk zijn er ook tal van café’s en restaurantjes. Tot slot kan je er terecht voor een portie cultuur: van theater over popconcert tot opera in De Munt. Het is trouwens hier dat de Belgische Revolutie van 1830, die leidde tot de onafhankelijkheid van België, uitbrak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content