Bezienswaardigheden

Speelgoedmuseum
Als ontmoetingsplek tussen generaties is het Speelgoedmuseum een voltreffer. Museum is hier misschien een te saai woord. In iedere afdeling word je uitgenodigd om zelf actief te spelen en elke generatie vindt hier haar speelgoed terug. Het is maar één stap van een Griekse pop uit de tijd van Socrates naar het nieuwste computerspel, over de Viewmasters van de fifties en het emancipatieganzenbord uit de jaren 70.

Hier kan je gemakkelijk een halve dag slijten. Niet te missen: de Belgische voorganger van de Legoblokken (van papier-maché), de slag van Waterloo met speelgoedsoldaatjes, de miniatuurkermis en de oude poppen. Je stapt letterlijk binnen in het schilderij Kinderspelen van Pieter Bruegel uit 1560 en je geduld wordt gegarandeerd op de proef gesteld in de afdeling hersenbrekers.

Technopolis
In het doe-centrum Technopolis kan je de leuke kanten van de wetenschap en techniek letterlijk aan den lijve ervaren, op 250 interactieve opstellingen. Vooral kinderen in de leeftijd 9-13 jaar zullen het hier geweldig vinden. Fietsen op een kabel van 5 m hoog, liggen op een spijkerbed, je haar rechtop laten staan, een bal laten dansen op een straal lucht of rijden met een bus: het is eens wat anders.

Stadhuis
Op de grotendeels verkeersvrije Grote Markt zie je één van de meest bizarre stadhuizen van ons land. Het bestaat uit drie gebouwen uit de 14de en de 16de eeuw, telkens in een andere stijl. De geringe hoogte van de gebouwen in het midden (het Belfort) en op de rechterkant (de lakenhal) laten het al vermoeden: ze werden nooit afgewerkt. Het vlamgotische paleis op de linkerkant is dat wel maar moest daarop wachten tot 1911.

Sint-Romboutskathedraal
Het stadhuis vormt niet de enige reden waarom ze Mechelen de stad van de onafgewerkte torens noemen. De stompe toren van de Sint-Romboutskathedraal is er ook één. Met een forse dosis grootheidswaanzin hadden de stadsvaderen ten tijde van de Bourgondische bloeiperiode beslist dat de kathedraal een spitse toren van liefst 167 meter moest krijgen. Daarmee konden ze de Antwerpenaren de loef afsteken, want hun Onze-Lieve-Vrouwetoren kwam slechts aan 123 meter (en de Brusselse Zuidertoren aan 149).

Geldgebrek en technische problemen zorgden ervoor dat de Sint-Rombouts stomp bleef steken op 97 meter. Die hoogte betekent nog altijd een klim van 514 trappen (toegankelijk vanaf Pasen). Het interieur van de kathedraal is niet spectaculair maar bevat wel een schilderij van Antoon van Dijck en een preekstoel met houten dierenfiguurtjes.

Groot Begijnhof
Het Begijnhof in Mechelen stamt uit de dertiende eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het Begijnhof met zijn kleine begijnenwoninkjes, barokke Begijnhofkerk, convent, binnenhofjes, waterpompen en talloze schilderachtige plekjes is een oase van rust in de stad.

Gerechtshof Hof van Savoye
Als je in Keizerstraat het gerechtshof binnenstapt, sta je op een binnentuin oog in oog met het vroegere paleis van landvoogdes Margareta van York. Gedurende haar bewind was dit de Wetstraat 16 van de Nederlanden en vanop de mooie loggia sprak ze haar onderdanen toe. De binnentuin werd precies heraangelegd zoals hij in haar tijd was.

Lamotsite
Op de Vismarkt word je met de 21ste eeuw geconfronteerd. Hier heb je een goed zicht op de Lamotsite aan de overkant van de Dijle. De vroegere brouwerij is gerenoveerd en deels vervangen door lofts en appartementen. Menig BV heeft hier een optrekje gevonden.

De schoorsteen van de vroegere brouwerij werd in deze constructie van glas en aluminium ingepast. Het gebouw bevat ook een grand café.

Koninklijke Manufactuur De WitDe Manufactuur, waarvan de naam nog altijd letterlijk mag worden genomen, huist in een prachtig pand met een heerlijke renaissancetuin. Daar zijn alleen planten te vinden die voorkomen op vroeg-zestiende-eeuwse Brusselse wandtapijten.

In het atelier werken restaurateurs, vrouwen met gouden vingers, die ter plaatse werden opgeleid. Hun arbeid wordt op wereldniveau bij de top gerekend – de reden ook waarom de collectie Los Honores uit het Spaanse Patrimonio Nacional in Mechelen kon worden tentoongesteld. Dat is wellicht de rijkste verzameling van wandtapijten ter wereld.

Wie door het atelier loopt, waar het grootste weefgetouw 5,60 meter lang is, komt diep onder de indruk van het gedemonstreerde vakmanschap.

Maar de Manufactuur, die in 1889 gesticht werd door de overgrootvader van Yvan Maes De Wit, de huidige bedrijfsleider, heeft nog pijlen op haar boog: ze koopt en verkoopt oude wandtapijten (in de kelders hangt een indrukwekkende collectie) en creëert kunstwerken die met de hand worden geweven volgens eeuwenoude technieken. Wie de Manufactuur bezoekt, mag zeker het atelier niet vergeten.

Joods Museum van Deportatie en Verzet
Wie door de Tweede Wereldoorlog wordt geboeid, mag het Joods Museum van Deportatie en Verzet niet missen. Het is gevestigd in een deel van de vroegere Dossinkazerne. Van hieruit werden 25 000 joden en zigeuners door de nazi’s naar Auschwitz gedeporteerd.

Het museum schetst de Endlösung en het lot van de Belgische joden. In de kelder met foto’s van de kinderen kun je alleen maar stil worden. Van alle kinderen tot 13 jaar die uit Mechelen zijn weggevoerd, heeft niemand de kampen overleefd.

De toegang tot het museum is gratis.

Planckendael
Aan de Colomabrug achter het centraal station van Mechelen kan je een boot nemen die je op 25 minuten over de Leuvense Vaart naar het dierenpark brengt (en weer terug). In de voorbije jaren is Planckendael van een passieve dierentuin tot een groen belevingspark uitgegroeid. De dieren zijn nu ingebed in attracties waar groot en klein de natuur kunnen ervaren met al hun zintuigen.

In het Afrikaanse dorp scheren de ooievaars laag over de hoofden. De bomenwandeling start onder de wortels van een boom en brengt je tot in de kruin van majestueuze linden. En wie de bonoboapen op hun eiland bezig heeft gezien, voelt instinctief aan dat Darwin toch gelijk had.

In het Aziëpaviljoen kan je door een Javaanse tempelruïne (met echte zwarte tempelratten) in de stijl van Borobodur lopen (ze werd in Indonesië gebouwd en in België gereconstrueerd). In een jungle wachten koningspythons, neushoorn- vogels, gibbonaapjes, Indiase leeuwen en 150 jaar oude yucca’s. Riksja’s, rijstvelden, waterpartijen en bamboehuisjes ontbreken evenmin en in een nieuw restaurantgebouw moet je de sfeer van een Aziatische grootstad proeven.

Nog een praktische tip wil je een voormiddag Mechelen met een namiddag Planckendael combineren, dan kan je de toegangskaartjes voor Planckendael best ’s morgens al kopen bij de toeristische dienst. Je zult dan niet moeten aanschuiven aan de ingang van het dierenpark.

Bron: Plus Magazine en Weekend Knack

Foto: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content