Fietsland

Voor de Denen is fietsen een beetje zoals ademen, het hoort gewoon bij het leven. Enkel de Nederlanders zijn meer verkocht aan hun tweewieler. Al zijn er in de Deense liedjes, gedichten en literatuur meer verwijzingen naar fietsen dan in welke cultuur dan ook. Ook in de taal zitten impliciete verwijzingen naar het fietsen.

En het moet gezegd: het is heerlijk fietsen in Denemarken. Met de wind in je haren. Door stille bossen, uitgestrekte landschappen en prachtige meren. Van dorpje naar dorpje. Of gewoon in de stad.

Niet verwonderlijk dus dat Denemarken in 1992 als eerste land ter wereld een nationaal fietsnetwerk uit de grond stampte. Nu telt Denemarken zo’n 12.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes. Daar maken de Denen zelf gretig gebruik van: ze fietsen elk gemiddeld zo’n 958 kilometer per jaar. Maar ook toeristen kunnen met volle teugen van het uitgebreide netwerk genieten.

Kopenhagen op de fiets

Op het platteland, maar ook in de stad hoort de fiets bij de Deense ‘way of life’. Een dame op naaldhakken, een zakenman in kostuum, een huisvrouw met een karrenvracht boodschappen, een moeder met haar kinderen: alles en iedereen fietst er lustig op los door de straten van Kopenhagen.

De Denen beschouwen de fiets vooral als gemakkelijk en snel, voor hen is het minder een zaak van milieubewustzijn. Hun fiets zien ze dan ook vooral als een praktisch hulpmiddel. Hij is dan ook niet uitgerust met allerlei snufjes, behalve misschien een fietsbel in de vorm van een theepot.

Over fietsen in Kopenhagen, blog van Mikael Colville, een Engelsman in Kopenhagen.

Over fietsen en modebewustzijn, door Mikael Colville.

Toeristische site Kopenhagen

Noord-Jutland

Eén van de Deense provincies die het meest in trek zijn als fietsbestemming is Noord-Jutland. Tot in de kleinste hoekjes kom je er met de fiets, de provincie is volledig bezaaid met fietspaden. Die behoren zowel tot lokale, regionale als nationale routes. Bovendien heeft Noord-Jutland geen bergen en zelfs geen heuvels. Tussen het fietsen door kan je wat cultuur opsnuiven in één van de gezellige stadjes.

Een ander pluspunt is dat de streek rond Skagen, de meest noordelijke stad van heel Denemarken, niet alleen een stuk meer zonne-uren heeft dan de rest van het land, maar ook een lange nachtelijke schemering. Bovendien zijn er vaak weinig wolken. Tel daarbij nog de extra spiegelende, reflecterende zee en witte zandstranden en je beseft de unieke kwaliteiten van dit plaatsje stilaan. Van heinde en ver zakten kunstenaars dan ook naar Skagen af omwille van de bijzondere lichtinval. Niet voor niets wordt de provincie dan ook wel het ‘Land van het licht’ of Lysets Land genoemd.

Dit topje van Denemarken biedt heel wat mogelijkheden. Zo kan je er rondtoeren door de stad Aalborg of door de mooie heuvels van Rebild Bakker. Rond de Limfjord kan je je stalen ros eventjes aan de kant zetten en inschepen op kleine veerboten om de natuur te verkennen. Al behoort een GPS-speurtocht voor het hele gezin in Thy ook tot de mogelijkheden.

Je kan zelf een route uitstippelen, maar de regio biedt ook een hele waaier aan uitgestippelde routes. Zo is er het lokale Himmerland-pad. Met de fiets, te paard of te voet kan je de indrukwekkende natuur rondom dit langste pad van Denemarken langs een voormalig treintraject verkennen.

Daarnaast lopen er drie nationale fietsroutes door de streek. Zo is er de Haervej-route, één van de meest beroemde fietsroutes in Denemarken. Aangezien gedurende meer dan 500 jaar alle legers tijdens de grote oorlogen langs dit pad trokken, herbergt de route langs zijn 543 kilometer een groot stuk van de Deense geschiedenis. Zoals grafheuvels uit de Steentijd of de Middeleeuwse Eerste Kamer van de Deense Volksvertegenwoordiging. Maar ook het hedendaagse Legoland in Billund ligt langs de route.

Bornholm

Voor wie niet alleen van actie houdt, maar ook van culinaire verwennerijen, is Bornholm the place to be. Je rijdt er van de ene smaakbelevenis naar de andere. Dit rotseiland staat bekend om gastronomische specialiteiten zoals chocolade, ijs en karamel. Zo geurt het in de straten van Gudhjem naar de zoete karamel en kan je er in de Molle Skafferi de meest beroemde Bornholmse lekkernijen, zoals honing, bier en worst, ruiken en proeven.

Svaneke staat dan weer bekend om zijn bier van de Svaneke Brughus, zijn chocolade van de Svaneke Chokoladeri en zijn ijs van lokale ingrediënten. Niet voor niets wordt dit stadje dus de zoetekauw van Denemarken genoemd.

En het goede nieuws van een gastronomische fietsvakantie is: het kan geen kwaad voor je lijn, want je rijdt alle extra calorieën er zo weer af.

Foto: Visit Denmark/Cees van Roeden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content