© Dominique Clerc

Grootschalige projecten veranderen de goedkope all-in bestemming in een luxeparadijs.

Benidorm wil van zijn goedkope imago vanaf. De Spaanse stad, gelegen in de provincie Alicante, is de negatieve connotaties van overvolle stranden en discostad vol fuifgangers en drank beu. Daarom stampen buitenlandse investeerders luxeoorden uit de grond om het imago van de stad op te krikken.

Ontdek hier het nieuwe Benidorm in beeld.

De ‘Sha Wellness Clinic’, die werd opgericht in 2008, lokt in ieder geval de beau monde naar de Spaanse badplaats. Niemand minder dan topmodel Naomi Campbell en popzangeres Kylie Minogue laten zich er graag verwennen. Alfredo Bataller Parlett verhuisde twintig jaar geleden naar Spanje om zijn kans als makelaar te wagen en staat nu aan het hoofd van de enige wellness kliniek in Europa die op de Oosterse levensstijl macrobiotica is gebaseerd. Het luxueuze kuuroord, gelegen in de landelijke heuvels van de oostelijke regio Alfas del Pi, geeft een heel andere kijk op de volgepropte badstad aan de Costa Blanca.

Decor

Zwembaden, watervallen, relaxatiekamers en een groot dakterras op de vierde verdieping moeten een aangenaam verblijf garanderen. Daarnaast is de ‘Sha’-spa ook een vijfsterrenhotel dat al het decor was voor een fotoshoot in de Spaanse ‘Elle’. Ook Spaanse filmregisseur Bigas Lunas blikte enkele scènes in op deze prachtige locatie.

Ook het mondaine hotel ‘Villaitana Wellness Golf & Business resort’ probeert met zijn glamoureuze uitstraling de goedkope all-in formule van Benidorm te doen vergeten. Meer dan vierhonderd kamers, vijf zwembaden en twee golfbanen, ontworpen door golflegende Jack Nicklaus, moeten gasten een droomvakantie laten beleven.

De Spaanse badplaats met een oppervlakte van achtendertig vierkante kilometer blijkt ook in trek bij inwoners van Oost-Europa. De gegoede klasse vindt steeds meer hun weg naar de Costa Blanca. Ze verblijven er in weelderige stulpjes met een adembenemend zicht op zee. ‘Villa Altea Hills’, is een vier verdiepingen hoog appartementsgebouw met een kostenplaatje van drie miljoen euro. In het gebouw werd zelfs een Russische orthodoxe tempel gebouwd, een replica van een zeventiende eeuwse orthodoxe kerk uit Rusland.

Beachbars

Ondanks het vele geld dat in het nieuwe Benidorm wordt geïnvesteerd, is op sommige plaatsen de confrontatie tussen de nieuwe en de oude stad onvermijdelijk. Hippe beachclubs verdringen steeds meer de megadancings. Ook al zijn deze strandbars duidelijk een afkooksel van de grote danstempels, succesvol zijn ze wel. De glorietijd van de grote clubs in Benidorm lijkt al sinds het einde van de jaren negentig voorbij. Clubeigenaars proberen dit verlies op te vangen door met hun geavanceerde systemen van automatische geluidsvermindering Europa te veroveren.

Daarnaast ondervindt Benidorm problemen om lokale handelaars van de voordelen van een gesofisticeerde uitstraling te overtuigen. Politici proberen dit probleem op te lossen door allerhande festiviteiten te organiseren. Wereldsterren zoals The Rolling Stones, Bruce Springsteen en Elton John moeten met hun optredens alle bevolkingsgroepen aantrekken. Nog een initiatief om de kloof te dichten is ‘Terra Mitica’. Dit amusementspark rond de Griekse, Egyptische en Romeinse mythologie verzekert families een uitstap vol plezier.

Investeerders zien de toekomst voor Benidorm rooskleurig in. ‘Intempo’, een wolkenkrabber met meer dan vijftig verdiepingen, wordt de nieuwe Spaanse trots. Het ontwerp van de Spaanse architect Roberto Pérez-Guerras is in opbouw en zal na voltooiing het hoogste residentiële gebouw van Europa zijn. Eén ding is zeker; de stad, die in 1952 Spanje in en rep en roer zette door als eerste de bikini toe te laten, is duidelijk in opmars.


Bron: Georges Chelhod Bewerkt en vertaald door Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content