Ligging
Belize ligt op het noordelijk halfrond in Midden-Amerika en grenst aan Mexico en Guatemala.

Klimaat
Het klimaat is subtropisch. Dat betekent dat het altijd warm en vochtig is in Belize. In de bergen liggen de temperaturen het laagst en in het binnenland het hoogst. Aan de kust is de gemiddelde maximumtemperatuur 36°C en de gemiddelde minimumtemperatuur 10°C. In het binnenland kan het meer dan 38°C worden. Tussen juni en november valt de meeste neerslag; het jaargemiddelde is 1300 mm. Tussen juni en november komen ook geregeld hevige orkanen voor.

Oppervlakte
22.966 km². Dat is 0,75 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Belmopan

Grootste steden
Belize City, Belmopan, Placencia

Staatsvorm
Parlementaire democratie binnen het Britse Gemenebest.

Bevolkingsgroepen
Mestiezen en Creolen

Talen
Engels is de enige officiële taal, maar er woordt ook Belize-Creools, Spaans, Maya en Garifuna gesproken.

Godsdienst
Rooms-katholicisme, protestantisme

Feestdagen
1 januari - Nieuwjaarsdag
9 maart - Baron Bliss dag
Goede Vrijdag, Paaszaterdag en Paasmaandag
1 mei - Dag van de Arbeid
24 mei - Dag van het Gemenebest
10 september - St. George's Cave dag
21 september - Onafhankelijkheidsdag
12 oktober - Columbus dag
19 november - Garifuna nederzettingsdag
25 en 26 december - Kerstmis

Weetjes
Belize wordt wel 'één van de zeven onderwater wereldwonderen' genoemd. Belize dankt die naam aan zijn tweede grootste barrièrerif ter wereld. Bovendien hebben de kleine eilandjes die bij Belize horen allemaal hun eigen koraalriffen en dat maakt Belize een waar paradijs voor duikers.

In verhouding heeft Belize meer van zijn oppervlakte besteed aan nationale parken dan welk ander land ter wereld. Bovendien is Belize het enige land met een natuurreservaat voor jaguars. Daarnaast leven er tapirs, brulapen, lamantijnen (een vriendelijk zeekoeachtig dier) en nog veel meer bijzondere dieren.

Voor de kust van Belize in het turkooisblauwe water van de Caribische zee liggen meer dan 200 'cayes', kleine zandeilandjes bovenop koraalriffen. Sommige zijn erg klein en onbewoond, anderen zijn in privébezit en op de grotere cayes liggen vissersdorpjes of zelfs grotere stadjes zoals Ambergris Caye en Caye Caulkner. Het water eromheen is erg rustig en daarom heel geschikt voor watersporten.

Belize beschikt niet alleen over een prachtige natuur, maar met 600 Mayasteden is het het centrum van de antieke Maya wereld.

Op Belize geen 'all inclusive resorts', maar wel kleine, charmante boetiekhotelletjes.

Image Copyright 2009 - Tony Rath/tonyrath.com

Ligging Belize ligt op het noordelijk halfrond in Midden-Amerika en grenst aan Mexico en Guatemala.Klimaat Het klimaat is subtropisch. Dat betekent dat het altijd warm en vochtig is in Belize. In de bergen liggen de temperaturen het laagst en in het binnenland het hoogst. Aan de kust is de gemiddelde maximumtemperatuur 36°C en de gemiddelde minimumtemperatuur 10°C. In het binnenland kan het meer dan 38°C worden. Tussen juni en november valt de meeste neerslag; het jaargemiddelde is 1300 mm. Tussen juni en november komen ook geregeld hevige orkanen voor.Oppervlakte22.966 km². Dat is 0,75 maal zo groot als België.HoofdstadBelmopanGrootste steden Belize City, Belmopan, PlacenciaStaatsvormParlementaire democratie binnen het Britse Gemenebest.BevolkingsgroepenMestiezen en CreolenTalenEngels is de enige officiële taal, maar er woordt ook Belize-Creools, Spaans, Maya en Garifuna gesproken.GodsdienstRooms-katholicisme, protestantismeFeestdagen 1 januari - Nieuwjaarsdag9 maart - Baron Bliss dagGoede Vrijdag, Paaszaterdag en Paasmaandag1 mei - Dag van de Arbeid24 mei - Dag van het Gemenebest10 september - St. George's Cave dag21 september - Onafhankelijkheidsdag12 oktober - Columbus dag19 november - Garifuna nederzettingsdag25 en 26 december - KerstmisWeetjes Belize wordt wel 'één van de zeven onderwater wereldwonderen' genoemd. Belize dankt die naam aan zijn tweede grootste barrièrerif ter wereld. Bovendien hebben de kleine eilandjes die bij Belize horen allemaal hun eigen koraalriffen en dat maakt Belize een waar paradijs voor duikers.In verhouding heeft Belize meer van zijn oppervlakte besteed aan nationale parken dan welk ander land ter wereld. Bovendien is Belize het enige land met een natuurreservaat voor jaguars. Daarnaast leven er tapirs, brulapen, lamantijnen (een vriendelijk zeekoeachtig dier) en nog veel meer bijzondere dieren.Voor de kust van Belize in het turkooisblauwe water van de Caribische zee liggen meer dan 200 'cayes', kleine zandeilandjes bovenop koraalriffen. Sommige zijn erg klein en onbewoond, anderen zijn in privébezit en op de grotere cayes liggen vissersdorpjes of zelfs grotere stadjes zoals Ambergris Caye en Caye Caulkner. Het water eromheen is erg rustig en daarom heel geschikt voor watersporten.Belize beschikt niet alleen over een prachtige natuur, maar met 600 Mayasteden is het het centrum van de antieke Maya wereld.Op Belize geen 'all inclusive resorts', maar wel kleine, charmante boetiekhotelletjes.Image Copyright 2009 - Tony Rath/tonyrath.com