Roeselare

© Westtoer

Roeselare ligt in het hart van West-Vlaanderen en is vooral bekend geworden door de brouwerij Rodenbach. Maar de stad is natuurlijk veel meer. Zo vind je er hippe winkels en een wielermuseum. En ook de smulpapen komen in Roeselare aan hun trekken.

Op het kerkhof vind je een aantal prachtige grafkapellen. Die ‘huisjes voor de doden’ zijn versierd met glasramen en vergulde letters. Ook opmerkelijk aan deze begraafplaats is, dat er zowel burgers als gesneuvelde militairen uit de wereldoorlogen liggen.

Kort na de inval van de Duitse troepen in 1914 werd de stad een kampplaats van de bezetters. Als laatste bolwerk voor de frontlinie kreeg Roeselare het zwaar te verduren : bombardementen verwoestten toen bijna het hele centrum. Ondanks de bommen zijn toch heel wat historische gebouwen overeind gebleven. Zo heeft de Sint-Michielskerk bijvoorbeeld een bewogen geschiedenis.

In 1488 werd ze vernield door huurlingen van Maximiliaan van Oostenrijk. Enkele honderden jaren later knakte de spits van de 91 meter hoge toren af. Na herstelling meet hij nog maar 65 meter. Het praalgraf van ridder Jan van Kleef en zijn vrouw Johanna van Lichtervelde lag oorspronkelijk ook in de Sint- Michielskerk. Na vloerwerken werd het verhuisd (onder andere naar Gent) om pas in 1998 weer op z’n originele plaats terecht te komen. De kerk telt nog wel meer pareltjes, zoals de barokke preekstoel en de stadsbeiaard.

Flandriens

In de schaduw van de kerk ligt het Stadhuis aan de Grote Markt. Het werd gebouwd in Lodewijk XV-stijl tijdens de 18de eeuw. Ook het Nationaal Wielermuseum op het Polenplein, waar je de geschiedenis van de fiets in Vlaanderen kan ontdekken, loont de moeite.

De regio van Roeselare heeft een sterke reputatie wat wielrennen betreft, met zijn legendarische Flandriens als Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré en Tour de France-winnaar Odiel Defraeye.

De stad heeft niet enkel uitstekende coureurs voortgebracht, maar is ook de thuisbasis van de Knack-volleybalploeg en Olympisch zwemkampioen Fred Deburghgraeve.

Albrecht Rodenbach

Niet een sportman maar wel een brouwer gaf Roeselare nationale en internationale bekendheid. De familie Rodenbach verhuisde in de 18de eeuw vanuit Duitsland naar West-Vlaanderen. In 1820 kocht Alexander Rodenbach een brouwerij aan de Spanjestraat, waar de familie door de eeuwen heen het befaamde fruitige, donkere bier ontwikkelde.

Diezelfde Alexander Rodenbach was volksvertegenwoordiger en ijverde destijds voor de aanleg van het kanaal Roeselare-Ooigem, dat Roeselare met de Leie verbindt. Daar ontstond een haven die voor de aanvoer van steenkool, vlas, arduin en kasseien diende. Nu zie je er vooral veevoeder- en betonfabrieken. Als je via de haven (de zogenaamde ‘kop van de vaart’) richting Leie rijdt, kom je langs een mooi jaagpad met populieren.

Kaas zat

In de stadskern van Roeselare staat winkelen centraal. In de buurt van de Ooststraat zijn klant én middenstand koning. Op en rond de Grote Markt zijn er talloze cafés, bistro’s en restaurants.

De Ooststraat, de winkelwandelstraat tussen het station en de Grote Markt, wordt geleidelijk ingenomen door grote ketens als Hema, Esprit en Veritas. Toch is nog een groot deel van de handelspanden in handen van zelfstandigen, wat de straat toch een eigen karakter geeft.

Groot dorp

Ondanks dat dorpsgevoel heeft Roeselare het ambitieuze plan opgevat om vier bestaande groene zones in de buurt van het centrum tot een heus stadspark om te bouwen. Het Geitepark, het Sint-Sebastiaanspark, het gebied rond het Grote Bassin en het Noordhof zijn met elkaar verbonden en vormen nu een groene long die van de stadskern tot aan de Expohallen loopt.

Meer en ongerepter groen vind je op het domein Sterrebos in de deelgemeente Rumbeke, dat in verbinding staat met het natuurreservaat De Kleiputten. Al van op straat hoor je het concert van de uit de kluiten gewassen groene kikkers in de slotgracht.

Het parkbos rond het 16de-eeuwse Kaasterkasteel in Vlaamse renaissancestijl is een schitterende wandelplek. Het kasteel beschikt over een brasserie met een prachtig terras onder de fruitbomen.

Kinderen kunnen zich er uitleven in de speeltuin. Vergeet zeker niet naar de enorme plataan te kijken. Hij is meer dan 170 jaar oud en heeft een omtrek van maar liefst vijf meter. Het Sterrebos is de ideale ‘groene zone’ om met een fris glas Rodenbach te bekomen van een bezoek aan Roeselare.

Bron: Weekend Knack

Foto: Westtoer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content