Ontspanning

Zowel in de stad als in de onmiddellijke omgeving biedt Leuven heel wat recreatiemogelijkheden. Je kan er wandelen, fietsen, varen of voor de iets minder sportieve medemens: winkelen.

De winkels van Leuven trekken elk weekend heel wat mensen uit de wijde omgeving. Zowel in de Bondgenotenlaan als in de Diestsestraat is het dan ook vaak over de koppen lopen. Zowat alle grote winkelketens zijn er vertegenwoordigd.

Maar de stad biedt ook onderdak aan kleinere winkels en meer exclusieve merken. Die vind je bijvoorbeeld in de gezellige Mechelsestraat. Regelmatig zijn de winkels op zondag open en als eerste Belgische stad zijn heel wat boetieks ook op donderdagavond tot 20 uur open.

Tussen het shoppen door kan je eventjes uitrusten op één van de Leuvense pleinen. Of in het Sint-Donatuspark, het grootste stadspark. Het park is in Engelse landschapsstijl aangelegd. Je vindt er restanten van de oorspronkelijke ringmuur uit de 12e eeuw rond Leuven.

Alternatieve ontdekkingstocht

Om de stad op een originele manier te verkennen zijn er een aantal alternatieven uitgewerkt. Zo is er een heuse citygame, een interactief stadspel waarbij iedereen met een GPS op pad gestuurd wordt. Of je kan je door de stad laten leiden door een zachte stem die je alle verborgen plekjes toefluistert. Ook kan je met een speciale fiets, de zogenaamde kickbike, de stad op een andere manier ontdekken.

Ook de Kruidtuin van Leuven is een ommetje waard. Hij dateert van 1738 en is daarmee de oudste kruidtuin van België. Oorspronkelijk diende de tuin als een verzameling en voorraad van geneeskrachtige planten. Later kregen planten in de tuin een plaatsje om hun economische waarde, hun sierwaarde of als interessant studieobject. Door die verbreding werd de tuin meer een botanische tuin. Toch bleef de naam Kruidtuin behouden. In de loop der decennia heeft de tuin een prachtige collectie bomen, struiken en (sub)tropische planten verzameld. Tijdens de zomer vinden er regelmatig tentoonstellingen met hedendaagse kunst plaats.

Rustgevend boottochtje

Tijdens de zomer kan een boottochtje op de Vaart, die oorspronkelijk dienst deed voor de (bier)industrie, erg ontspannend zijn. Het kanaal voert je langs groene boorden naar Mechelen. In juli en augustus worden er tochten georganiseerd. Die combineren een bezoek aan Mechelen, Planckendael of het Witloofmuseum in Kampenhout. Terugkeren kan met de bus. Al is ook de combinatie met de fiets mogelijk. Naast de Vaart ligt namelijk een uitstekend fietspad.

Als je het liever wat sportiever aanpakt, kan je het kanaal ook met de kano verkennen. Ook de Dijlevallei kan je al varend ontdekken. Er zijn verschillende tochten mogelijk. Van Korbeek-Dijle tot het Arenbergkasteel in Heverlee. Of van het kasteel tot in het centrum van Leuven langs historische bezienswaardigheden zoals het Groot en Klein Begijnhof en de Mercator-toren.

In deelgemeente Kessel-Lo ligt het Provinciedomein. Dit familiepark – met gratis inkom – combineert recreatie, sport en educatie. Zo kan je tijdens de zomer roeien en waterfietsen op de vijver, zijn er tennis- en volleybalvelden en een rolschaatspiste. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuinen, in het touwenparcours met boomhutten en in de minigolf. Ook om een rondje te lopen scoort het park hoog. Of je kan er natuurlijk gewoon een wandeling maken. Naar de abdij van Vlierbeek, langs het bijenhuis of de hoogstamboomgaard.

Aan de andere kant van de stad, in deelgemeente Heverlee, liggen een aantal prachtige bossen. Heverleebos en het Meerdaalwoud vormen dan ook de groene long van Leuven. Beide bossen behoorden oorspronkelijk tot het grote Kolenwoud, vormen nog steeds één van de grootste bossen van Vlaanderen en zijn als natuurgebied gecategoriseerd. Toch is er ook een verschil: in Heverleebos primeert het recreatieve aspect, in het Meerdaalwoud primeert de natuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content