Lekkere winkels

Ben je op zoek naar Italiaanse fijnkost, zoals kwaliteitsoliën, exclusieve wijnen, kazen uit Umbrië en zeldzame flesjes oude aceto balsamico, dan ben je bij La Gastronomia (Minderbroederstraat 40) op het goede adres. Jeanine Evens (voorheen Toni) verhuisde haar spulletjes naar een nieuwe, ruimere locatie, schuin tegenover de oude winkel.

Wat meekwam is de collectie Ceramica de Simone, met de hand geschilderd kleurrijk aardewerk. De lijst van meeneemgerechten is uitgebreid : pizza, dagverse pasta en andere koude en warme Italiaanse specialiteiten zoals Siciliaanse auberginekroketjes met munt, pijnboompitten en rozijnen of pastaschelpjes gevuld met ricotta, gemalen pistaches en pijpajuin.

Voor een simpel maar smaakvol pastagerecht en voor Italiaanse meeneemgerechten is er Il Pasticcio in de Maastrichterstraat 72. Achter de toog staat Saverio Fantastico. Hij was een van de twee vennoten van het indertijd zo vermaarde Antwerpse eethuis La Terrazza. Specialiteiten zijn : parmigiana van aubergine, groentelasagne of lasagne met verse zalm.

Brepoels is een familiebedrijf. Drieëntwintig jaar terug begonnen Frans Brepoels en Gerty Mercken met de winkel. Vandaag staat ook zoon Davy in de zaak. De keurslagerij is een van de adressen waar je Hasseltse pastei kan kopen. De paté is bereid van varkensvlees en varkenslever, verrijkt met hazelnoten en… Hasseltse speculaas. Hij wordt gewoonlijk geserveerd met rozijnenbrood en een glaasje Hasseltse jenever. Ook de Hasseltse rolletjes van kalfs- en varkensgehakt met ui zijn een lokale specialiteit en dienen als broodbeleg. Andere producten waarvoor men naar Brepoels op de Zuivelmarkt komt, zijn de zelfgemaakte charcuterie, zoals salami, leverworst en mosterdspek.

Lekker zoet

Banketbakker en chocoladebewerker Cools in de Kapelstraat is vooral voor oudere mensen een adres om in een vertrouwde omgeving van koffie met gebak te genieten. De patisserie, chocolaterie en confiserie bestaat anderhalve eeuw en werd in 1999 overgenomen door Frédéric Robben en Stijn Vanrutten. Zij hebben het repertoire uitgebreid. Cools is bekend voor de ruime keuze aan gebak (in het weekend tot 65 verschillende taartjes), zoals sabayonsoes, soleil-gebak, passietaart en chocolade-sabayon. Ook de egeltjes van zanddeeg met mokkacrème en biscuit en de Hasseltse speculaas zijn populair.

Midden in de drukke winkelwandelstraat Demer ligt brood- en banketbakkerij Depaifve, Oud Huis Grauls (sinds 1913). De winkel is vooral bekend om zijn lekkere, zachte en dikke Hasseltse speculaas gemaakt met boter of roomboter, en Luikse rijsttaart. Er is ook speculaas met marsepein, nougat of chocolade.

Verboven op de Botermarkt is een vertrouwd adres voor gebak. De inrichting van de winkel en het achterliggende degustatiesalon is klassiek. De winkel bestaat namelijk sinds 1960. Elf jaar terug nam zoon Peter Verboven de leiding over. Specialiteit is dessert special, in aarden ovenpot bereid uit crème met frambozen, bosbessen en merengue.

Paul Cupers begon in 1976 op de St.-Truidersteenweg in Hasselt met een kleine bakkerij, die hij beetje bij beetje uitbouwde tot een van de bekendste in de regio. Zijn rijk smakend brood is het resultaat van een mengsel waarin Belgische, Duitse en Amerikaanse bloem verweven zit. “De authentieke smaak van ons brood is het resultaat van een aantal handmatige handelingen en als je er één van gaat veranderen, zal de kwaliteit ook verminderen”, aldus Paul Cupers. Tussen een dozijn diverse broden zijn rogge en zuurdesem bij uitstek zijn specialiteiten, terwijl de klassieke pistolet, ondanks het grote aanbod aan andere pistolets, nog altijd de populairste blijft.

Zelf speculaas maken

Wie wil leren hoe je van die heerlijke Hasseltse speculaas kunt bakken, kan zich inschrijven op een workshop bij bakkerij Eddy Requilé in de Maastrichterstraat.

Patrick Mertens was vijftien jaar technisch adviseur bij Callebaut, voordat hij in 2005 met zijn eigen zaak begon. Boon is geen klassieke chocolaterie maar eerder een totale chocoladebeleving.

Er is een winkelgedeelte, een verbruikerssalon en een open werkplaats waar ook workshops worden georganiseerd. De chocolade wordt gemaakt naar eigen ontwerp en eigen recept. Voor de feestdagen zijn er unieke vormen en men gebruikt niet-alledaagse smaken, als viooltjes, citroengras en jalapenopeper. In het salon serveert men exclusieve theesoorten en koffie, en in de zomer een frisse chocoladegranité.

De ambities van chocolatier Boon reiken ver. “Ik doe niets klassiek, maar ik ben steeds op zoek naar unieke combinaties”, stelt chocolademaker Patrick Mertens. Geen standaardpralines, maar bijzondere bonbons, bijvoorbeeld met een vulling van typisch Hasseltse specialiteiten zoals jeneverbes, speculaas en hazelnoot. De zoetigheid smeekt om een straffe koffie, en daaraan ontbreekt het evenmin. Naast cacao-dranken in 32 smaken vind je bij Boon ook grand crukoffie uit de vier windstreken, van Ethiopische Yrgacheffee tot de peperdure civetkatkeutelkoffie Kopi Luwak.

Bron: Pieter van Doveren in Weekend Knack

Foto: Toerisme Hasselt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content