Vietnam

Wie van Vietnam houdt, houdt van water. Van kleurrijke vissersboten en drukke markten, van uitgestrekte rijstvelden en bruisend stadsverkeer. Van ossenkarren en als mummies verpakte vrouwen.

Drukbevaren rivieren in Hué, de knap geïrrigeerde rijstvelden in Danang, de oude huizen langs de kanalen in Hoi An, het bruisende verkeer aan de deltamondingen van Saigon en de kleurrijke vissersboten in het zuidelijke Mui Ne. In Vietnam is het water alomtegenwoordig. En dan zijn er nog verrassend prachtige stranden zoals China Beach en Phan Thiet, waar je met moeite een handvol wandelaars tegenkomt.

Vietnamezen kunnen toveren met water. Vernuftige watermolentjes langs een rivier kloppen manden rijst fijn, of leiden water naar de put van een nabijgelegen huis. Bij enkele stroomversnellingen worden vakkundig gemaakte visfuiken gemonteerd.

Zelfs in hartje Hanoi of Saigon kan je een ‘Water Puppet Theatre’ bezoeken, waar verborgen poppenspelers in een waterbassin poppen en draken tot leven te brengen in landelijke taferelen.

De keizerlijke

In de buurt van de keizerlijke stad Hué zie je het land op z’n mooist. Langs de paden tussen de rijstvelden passeer je allerlei tinten van groen. Het land gonst van de bedrijvigheid: de plukkers en planters, de ploegers en veehouders, de mannen en vrouwen die met manden water van een beek naar een nabijgelegen rijstveld hozen.

Varend op de ‘Parfumrivier’ schuif je langs trosjes woonboten waar vrouwen de was ophangen, een avondmaal bereiden of de afwas doen. Daartussen spelen kinderen met een grote binnenband. Hier en daar kwaken enkele eenden.

Nogal wat Nguyen-vorsten hebben hun stempel op de oude hoofdstad Hué gedrukt. In Dai Noi, de oude keizerlijke stad buiten het centrum, is het goed toeven tussen de lelievijvers aan de slotgrachten. Om het graf van sommige keizers zoal Khai Dinh te benaderen, moet je een niet-onaanzienlijk aantal trappen trotseren.

De prachtig gelegen paviljoenen aan een klein meertje maken van deze keizerlijke grafplaats een prima wandelplek om tot rust te komen. Een schril contrast met het nerveuze bromfietsverkeer in het centrum van Hué.

Uitgestrekte zandstranden

Op de boot die ons vanuit Hué naar de idyllisch gelegen pagode Thien Mu voert, worden kleding en souvenirs uitgestald. Stenen wachters begroeten je in de pagode bij een verkenningstocht langs goden en godinnen, met een prachtig uitzicht op de rivier.

Hier maak je kennis met een van de minder bekende troeven van Vietnam: zijn prachtige stranden. Langs het schiereiland Lang Co ligt een mooie lagune met helderblauw water, en aan de andere kant een uitgestrekt zandstrand langs de Zuid-Chinese zee. China Beach beschikt over een fraai strand met een handvol lege strandstoelen.

Sporen van het verleden

Hoi An was ooit een cruciale haven in Zuidoost Azië waar ook Hollandse, Britse en Franse missionarissen en kooplui elkaar voor de voeten liepen. Vandaag is het een knus historisch stadje met oude clanhuizen, pagodes en tempels.

Vlakbij de rivier is er uiteraard ook een vismarkt annex groentemarkt, waar je zelfs met een bromfiets niet meer door de immense drukte kunt. Ondertussen is Hoi An uitgeroepen tot Unesco-erfgoed en zijn de vele, eeuwenoude huizen in geen tijd omgetoverd tot restaurants, galerijen en winkels.

De hectische metropool

Het zuidelijke Ho Chi Minh-stad, nog steeds overal Saigon genoemd, telt zeven miljoen inwoners waarvan vier miljoen motards. In zowat elke drukke straat toeteren bromfietsers als een sprinkhanenplaag rond. Gelukkig zijn er ook veel brede lanen met ruime voetpaden waar je kan rondstruinen langs de vele historische gebouwen: de Nationale Bank, het fraaie stadhuis, het Majestic Hotel, het Kunstmuseum.

Om van de vele pagodes nog te zwijgen: Vinh Nghiem is de grootste, Ngoc Hoa de kleurrijksten, Giac Lam de oudste, Ha Chuong de mooiste versierde.

Romantiek in een bijenkorf

Varen op de Mekong is al even druk als wandelen op een kruispunt in Ho Chi Minh-stad. Het aantal boten is duizelingwekkend, de activiteiten aan de oeverkant even intens als in een bijenkorf.

In de Mekongdelta ontdek je het échte Vietnam, zonder franjes, zonder souvenirs, zonder hebbedingen. Hier wonen kleurrijke mensen in sombere huizen, haast het hectische verkeer zich van de boot naar zijn lading en slooft een vriendelijk volk zich uit in de dagelijkse drang om voldoende voedsel op tafel te krijgen.

Amper een halve dag van Saigon vandaan wachten hagelwitte zandstranden en viersterrenhotels zoals Coralia Ocean Dunes en Victoria Resort in Phan Thiet. Aan deze kustlijn liggen duizenden vissersboten aan tientallen baaien. Bij plekjes zoals Mui Ne – waar je jeepsafari’s kunt maken in goudgele duinen – ontdek je een oud gebruik: zowel volwassenen als kinderen roeien hier in bootjes die er uitzien als groot uitgevallen manden van en naar de vissersboten.

Bron: Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content