Praktische informatie

Tijd+6 uur in de winter, +5 uur in de zomer

GeldDong

Beste reistijdDe meest aangename periode om het land te bezoeken is tussen september en maart. De andere maanden moet je vooral rekening houden met de plaatselijke klimaatomstandigheden. Want vooral hevige regenbuien kunnen de kop opsteken (april tot augustus) en in een mum van tijd de straten blank zetten.

Culturele gedragsregelsEr gelden geen strikte kledingvoorschriften in Vietnam, maar te blote kleding wordt niet erg op prijs gesteld, net als topless of naakt zonnebaden.Vietnamezen zelf dragen enkel korte broeken op het strand. Draag geen kleding tot boven de knie en t-shirts met korte mouwen wanneer je een tempel bezoekt.

Wanneer je het mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi bezoekt moet je je aan een paar regels houden: je moet gepaste kleding dragen, je mag niet praten, je mag je handen niet in je zakken houden en je mag er geen foto’s maken.

Mannen in Vietnam begroeten elkaar met een handdruk, maar vrouwen doen dat niet. Het is niet gebruikelijk om kinderen te begroeten door je hand op hun hoofd te leggen zoals hier vaak gebeurt. Ook wordt het helemaal niet op prijs gesteld wanneer je aandacht besteed aan een baby. De Vietnamezen zijn bang dat een complimentje jaloerse geesten, die de baby ziek maken, aantrekken.

Als je foto’s van mensen wil maken, kan je beter eerst hun toestemming vragen. Dat geldt in het bijzonder voor de inwoners van stammen die in het bergachtige noorden wonen.

AfstandDe afstand tussen Hanoi en Brussel is bijna 9.000 kilometer. Je vliegt er ongeveer 11 uur over.

VerkeersregelsZelf rijden in Vietnam is nagenoeg onmogelijk. Vietnamezen rijden bijzonder roekeloos en op de toch al erg smalle wegen strijden bussen, vrachtwagens, brommers, fietsers, ossenkarren, voetgangers en marktkraampjes om een plaatsje. Als er al verkeersregels zijn, dan worden die niet nageleefd. Vietnamezen gebruiken voortdurend hun claxon om andere weggebruikers te sommeren aan de kant te gaan en verkeersongelukken zijn dan ook aan de orde van de dag.

Een goed en goedkoop alternatief voor zelf rijden is het huren van een auto met chauffeur.

Openbaar vervoerHet openbaar vervoer in Vietnam is niet erg goed geregeld. Moet je langere afstanden reizen dan is vliegen de beste manier. Vliegen binnen Vietnam is niet duur. Vietnam Airlines (is de enige luchtvaartmaatschappij die vluchten binnen Vietnam mag aanbieden. Er zijn bijvoorbeeld vluchten tussen Hanoi en Hue, tussen Danang en Nha Trang en tussen Nha Trang en Ho Chi Minh Stad.

Reizen met de trein is ook redelijk comfortabel. Er loopt een spoorlijn tussen Ho Chi Minh en Hanoi, een reis van ruim 40 uur. De route tussen Hanoi en Sapa waar een speciale luxetrein rijdt, is erg populair. Maar ook het traject tussen Hanoi en Hue en verder naar Danang wordt veel gebruikt.

Het prijsverschil tussen de eerste en tweede klasse is minimaal, maar wel de moeite waard. Op de populairdere trajecten kan je het beste een paar dagen van tevoren een kaartje kopen. Dat geldt in het bijzonder voor de route tussen Hanoi en Sapa.

De goedkoopste manier van reizen is met de bus. De bussen vertrekken pas als ze propvol zitten en het duurt erg lang voor je je plaats van bestemming bereikt. Maar heb je geen haast en wil je een indruk krijgen van het dagelijks leven in Vietnam, dan is de bus een uitstekend vervoermiddel.

Maar nog leuker is een tocht op een motor of fiets. Vooral de vlakke kuststrook en de Mekongdelta zijn daarvoor zeer geschikt.

Documenten Benodigde reisdocumenten voor Vietnam.

Gezondheid Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

ReisadviesReisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Elektriciteit220 Volt

Telefoon
00 84

LinksVietnam National Administration of Tourism

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content