Thailand

Deel in de joie de vivre van Thailand met haar parelwitte stranden, helderblauwe water, rijke fauna en flora en tropisch regenwoud. Thailand doet je je stress vergeten en tovert moeiteloos een stralende glimlach op je gezicht.

Deel in de ‘joie de vivre’ van Thailand met haar parelwitte stranden, helderblauwe water, rijke fauna en flora en tropisch regenwoud. Thailand doet je je stress vergeten en tovert moeiteloos een stralende glimlach op je gezicht.

Bezienswaardigheden
Bangkok
Algemene informatie
Praktische informatie

In 1949 kreeg het voormalige Siam een andere naam, namelijk Thailand ofte letterlijk ‘vrij land’. Dat vrijheidsgevoel leeft door in de hele Thaise cultuur. Hun lijfspreuk, mai pen rai, betekent dan ook niet voor niets ’trek het je niet aan’. Alles moet ‘samuk’ ofte grote pret zijn. Om in die sfeer te komen, is er niets beter dan een traditionele Thaise massage. Daarnaast is respect essentieel in de Thaise cultuur. Door de verticale verhoudingen beschouwen de Thai de koning bijna als god. De nationale feestdag valt dan ook samen met zijn verjaardag.

Thailand bestaat uit drie grote delen. Het bergachtige noordwesten combineert grote teakbossen met kronkelende riviertjes en eindeloze rijstvelden. Ook leven er heel wat traditionele bergvolkeren, zoals de Padong met hun vrouwen met gouden ringen rond de hals, op de grens met Birma. Op een olifant leiden lokale gidsen je er door de jungle naartoe. Voor de Thai is het een heilig dier, de kop zien ze als symbool voor hun land.

Ook de tweede grootste stad van Thailand, Chiang Mai, ligt in het noordwesten. In deze parel van het noorden vind je meer dan honderd tempels en de Thai nodigen je er vriendelijk uit om met hen te eten in openluchtrestaurants. Ook de traditionele ambachtslui en kunstenaars, zoals de makers van de beroemde bleekgroene keramiek celadon, typeren de stad. De berg met de tempel Doi Suthep biedt je een prachtig uitzicht.

In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzame Khorat Plateau, dat door zijn ligging op 250 meter boven het zeeniveau en schraal uitzicht ook wel eens de ‘Huilende Vlakte’ wordt genoemd.

Daarnaast ligt in het noorden het historisch park van Sukhothai. Sinds 1991 staat het samen met Ayutthaya op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Beide sites bevatten prachtige, eeuwenoude tempels en paleizen. Omdat er tijgers in het wild en meer dan driehonderd vogelsoorten leven, staat ook Thailands eerste nationale park Khao Yai op die lijst. Bovendien is het park bekend om haar vele watervallen, waarvan de Namtok Heo Suwat de bekendste is door haar rol in de film “The Beach”.

Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied met de hoofdstad van Thailand, Bangkok. Door de wirwar van bruggen, kanaaltjes en wegen vergelijkt men de stad wel eens met Venetië of ons eigen Brugge. Toeristische trekpleisters zijn de koninklijke stad en de tempels ‘Wat Arunn’ en ‘Wat Pho of Phra Chetuphon’, de grootste en oudste tempel van Bangkok.

Bovendien huisvest die laatste Wat naast de zesenveertig meter lange en vijftien meter hoge en met bladgoud en parelmoer versierde Boeddha meer dan duizend andere vertoningen van de god. Het is de ontstaansplek van de traditionele Thaise massage en is een school voor traditionele Thaise medicijnen en massages.

Een beroemde brug in Centraal-Thailand is die over de rivier de Kwai. Die spoorbrug maakt deel uit van de zogenaamde dodenspoorlijn, waar bij de bouw heel wat westerse krijgsgevangenen het leven verloren. Haar faam dankt ze aan de gelijknamige film, al is die niet ter plaatse opgenomen.

Helemaal in het zuiden ligt Thailand op het smalle schiereiland Malakka, tussen de Thaise Golf en de Andamanse Zee. Voor de kust liggen honderden eilandjes, elk met hun eigen verhaal en geschiedenis. Dit zuidelijk deel is vooral bekend omwille van het exotische paradijs Phuket.

In de jaren zeventig ontdekt door rugzakreizigers wordt de streek nu platgelopen door hordes toeristen. Toch krijg je er geen Benidorm-gevoel. Het eiland Koh Samui ten zuiden van Thailand is dan weer uitgegroeid tot het paradijs van avontuurlijke feestneuzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content