Eten en drinken

Thailand is naast een exotisch ook een culinair paradijs. De Thai voeren eten dan ook hoog in hun vaandel. Ze zijn verzot op lekker eten, het is hun leven. Kenmerkend is ook hun filosofie dat je beter tien keer per dag een kleine portie eet dan drie keer per dag een grote. Ze eten dus de hele dag door. Bovendien is er veel keuze en is het eten er goedkoop. Wat voor toeristen dus erg mooi meegenomen is.

Die ruime keuze aan gerechten heb je ook in Bangkok. Je vindt er zowel Thaise specialiteiten als een staalkaart van de internationale keuken. In eetstalletjes op straat of in chique restaurants op de top van een gebouw. Vaak zijn restaurants van hetzelfde land in één wijk gegroepeerd.

Wel zijn er een aantal dingen anders dan bij ons. Zo eten de Thai met een vork en een lepel of met stokjes. Ook op hygiënisch vlak moet je een beetje voorzichtig zijn. Best is als het eten voor je neus klaargemaakt wordt. Gegrilde gerechten of soep van kokend water zijn veilig. Ook roerbakken is veilig en bovendien licht en relatief vetarm. Geen rauwe dingen eten want gespoeld in mogelijks besmet water. Geen gebroken ijs eten.

Thaise specialiteiten

Thaise gerechten combineren vaak rijst of noedels met vlees en groenten. Die rijst wordt in Thailand zelf gekweekt en ook aan verse, exotische groenten en vruchten is er allesbehalve een gebrek. Dat rijst centraal staat in de Thaise culinaire traditie blijkt uit het feit dat het woord voor eten, Kin khao, het woord voor rijst, khao, omvat. Bovendien wordt het begin van het nieuwe rijstseizoen uitbundig gevierd.

Ook typisch aan de Thaise keuken is dat vegetarische schotels er al helemaal ingeburgerd zijn. Daarnaast gebruiken ze vaak kokosmelk en groeien er heel wat kruiden zowat langs de weg.

Zo genieten zowel de gele, groene als rode Thaise curry’s wereldfaam. Ook phat pai of bami, noedelsoep en geroosterde eend zijn plaatselijke specialiteiten. Vaak zijn de gerechten wel vrij pikant. Al staan er op elke tafel ook schaaltjes met sausjes om het eten minder of juist meer pittig te maken.

Om je onder te dompelen in de wereld van de Thaise specialiteiten is een bezoek aan Soi Lang Suan en Silom aangeraden. Je vindt er alle klassen restaurants: van eetkraampjes tot super-de-luxe eetgelegenheden. Daarnaast behoort ook een zogenaamde dinner cruise tot de mogelijkheden. Terwijl de boot over het water glijdt, krijg je de lekkerste Thaise specialiteiten voorgeschoteld.

Een andere delicatesse vormen de insecten. Vroeger werden ze enkel op het platteland geconsumeerd, maar tegenwoordig vind je ze ook in de stad. Wormen en kevers, gefrituurd en gabakken, liggen keurig in plastic bakjes.

Het meest beroemde restaurant in Bangkok is Royal Dragon. Beroemd om zijn grootte en om zijn bizarre opdiengewoontes. Obers wandelen er over water, vliegen door de lucht en rolschaatsen vliegensvlug het restaurant rond. Het restaurant telt vijfduizend zitjes en duizend personeelsleden, die allemaal in traditionele Chinese kostuums gekleed zijn.

Proef de wereld

Naast de Thaise keuken zijn onder meer ook de Italiaanse, Franse, Mexicaanse en Chinese keuken sterk vertegenwoordigd in Bangkok. In Sukhumvit vind je aan de ene kant vooral Europese keukens, aan de westelijke zijde vooral restaurants uit het Midden-Oosten en Pakistan. In het midden is het al Indische restaurants dat de klok slaat. Het gebied Phahurat staat bekend als Little India. Op Convent Road vind je dan weer vooral Italiaanse, Zwitserse en Japanse restaurants.

Vanzelfsprekend kan je in het Chinatown van Bangkok ook overvloedig genieten van de Chinese keuken. Yaowarat bundelt er de lekkerste restaurants.

Tenslotte hebben de westerse fastfoodketens Bangkok de laatste jaren veroverd. Aangezien de Thai altijd al verzot geweest zijn op zoet, boeken die fastfoodketens enorme successen.

Eten op straat

In Bangkok staan er massa’s eetkraampjes op straat. Je kan er vaak heel lekker én erg goedkoop eten. Als je zo’n eetstalletje niet ziet zitten, maar toch niet veel geld wil uitgeven, dan ben je in Bang Lamphu aan het juiste adres.

Ook lekker en goedkoop zijn de zogenaamde Food Courts. Deze overdekte ruimten bundelen een aantal food vendors, die zich er meestal permanent gevestigd hebben. Ook in shopping malls vind je doorgaans heel wat eetkraampjes. Ook bij de Night Markets verzamelen de food vendors.

Drinken

De Thai eten niet alleen de hele dag door, ze drinken ook de hele dag omwille van de warmte. Vaak zie je hen dan ook met een plastic zakje gevuld met een gekleurde vloeistof lopen. Dat kan een dorstlessend drankje op basis van suikerriet of vruchtensap met ijsblokjes zijn. Ook kan je overal verfrissend kokossap, koffie, thee, Thais bier en mekongwhisky kopen. Die whisky is ook gemaakt op basis van rijst.

Terrassen en cafés zoals wij die kennen, hebben ze in Thailand niet. Maar de Thai vinden het geen probleem als je op restaurant enkel iets drinkt of iets klein eet.

Restaurants in Bangkok

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content