Bezienswaardigheden

De meeste internationale vluchten gaan naar de hoofdstad Bangkok. Deze ‘Krung Thep’ ofte Stad der Engelen telt massa’s culturele bezienswaardigheden. Zo is er de Wat Pra Keo, de grootste tempelgroep van Bangkok, de Wat Pho en de Wat Arun. De Wat Pra Keo, Tempel van de Smaragden Boeddha, herbergt het belangrijkste Boeddhabeeld van het land.

In het hoofdgebouw ligt een gouden boeddha van 46 meter lang en 15 meter hoog. Wat Arun, Tempel van de Dageraad, ziet er door haar witzilveren stukjes ingelegd porselein erg mooi uit. Wat Pho tenslotte is de oudste en grootste tempel van de stad. Bovendien kan je je traditioneel laten masseren in de tempels.

Naast de tempels is een bezoek aan het Grote paleis een must. Dit symbolische hart van de hoofdstad ligt aan de oevers van de Chao Phrya rivier. Op het ovale plein voor het paleis liggen onder meer een museum voor moderne kunst en de universiteit.

Op een 30-tal kilometer van Bangkok ligt de Ancient City in Samut Prakan. Dit immense openluchtmuseum in de vorm van Thailand herbergt meer dan honderd replica’s van religieuze bouwwerken. Ze zijn allen nauwkeurig nagebouwd. Daarnaast huizen er heel wat krokodillen op de Crocodile Farm in Samut Prakan. Op zo’n 80 kilometer van Bangkok ligt de drijvende markt Damnoen Saduak van Ratchaburi, waar de handelaars hun waar verkopen vanuit bootjes.

Ten oosten van Bangkok liggen drukbezochte badplaatsen zoals Pattaya. Dit voormalige vissersdorpje ligt aan een baai van de Golf van Thailand en is één van de populairste badplaatsen. ’s Avonds verandert het dorpje in een feestelijk uitgaansparadijs.

In het centrale binnenland overheersen de rijstvelden het uitzicht. Qua attracties is de beroemde brug over de rivier de Kwai hier het orgelpunt. De brug werd vooral beroemd door de film over haar opbouw, waarbij heel wat krijgsgevangenen het leven verloren.

Ook de oude hoofdstad Ayutthaya ligt in dit binnenland. De stad ligt op ongeveer twee uur rijden van Bangkok langs de Chao Phraya. Binnen haar twaalf kilometer lange muur beschikte de stad over drie paleizen en meer dan vierhonderd tempels. Ook al schiet er niet altijd even veel over van die bouwwerken, toch krijg je nog een goed beeld van de oude stad. In het Nationaal Museum kan je dan weer uitstekend kennis maken met de Thaise kunst.

Nog noordelijker ligt Phitsanuloke, één van de oudste steden van Thailand. Haar Wat Phra Si Ranata Mahathat tempel herbergt één van de mooiste gouden Boeddhabeelden en de Thaise folklore leeft er nog sterk. Op de Nanrivier liggen massa’s woonboten, de oevers zijn bedekt met bloemrijke tuintjes. Desondanks vinden niet erg veel toeristen de weg naar deze stad.

Dat is heel anders bij Chiang Mai. Door haar rijk cultureel verleden en aangenaam, ietwat koeler klimaat lokt deze noordelijke stad heel wat toeristen. Als souvenir kan je hier celadon, de bleekgroene keramiek, kopen. Tussen de teakwouden liggen een paar indrukwekkende watervallen.

In het grensgebied met Myanmar en Laos leven heel wat traditionele bergvolkeren zoals de Padong. Een geleid bezoek aan deze vrouwen met de gouden ringen om de hals behoort tot de mogelijkheden. Als je een beeld wil van de oorspronkelijke leefwijze van de Thai, is een trip naar het Noordoosten aangeraden. De streek van het droge Khorat plateau is toeristisch namelijk nog niet zo sterk ontwikkeld.

In tegenstelling tot dat rustiger Noordoosten is het zuiden van Thailand net heel sterk toeristisch uitgebouwd. Op het smalle schiereiland Malakka genieten vooral Phuket en Koh Samui wereldfaam. Met hun brede zandstranden, wuivende palmbomen en bruisende nachtleven vormen ze de ideale bestemming voor een ontspannende vakantie.

De bekendste en dus meest toeristische plaats op het schiereiland Phuket is Patong (Beach), wat sterk doet denken aan de platgelopen Spaanse badplaatsen. Minder drukke alternatieven zijn Karon, Kata of Surin Beach.

Wie de drukte van Phuket liever niet trotseert, kan ook naar Krabi. Daar bevinden zich nog tal van ongerepte en weinig toeristische stranden, de mooiste van heel Thailand. De oversteek met de boot vanuit Phuket, waar ook internationale vluchten landen, langs de Thaise Golf duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Maar in een drietal uurtjes kan je ook (zelf) met de wagen omrijden langs de provincie Phang-Nga, wat overigens een pak goedkoper is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content