Bezienswaardigheden

De meest impressionante bezienswaardigheid in Sri Lanka is Sigirya, een tweehonderd meter hoge rotsmassa in roze graniet die boven het dichte oerwoud uitsteekt en waarop koning Kasyapa in de vijfde eeuw een fort bouwde. Halverwege de helling ligt de grot met de befaamde fresco’s van de Maagden van Sigyria, mysterieuze nimfen met ontblote boezem.

Één van de belangrijkste toeristische trekpleisters is de vroegere hoofdstad Kandy. Dit schilderachtige stadje aan een lieflijk meer is de hoofdzetel van de boeddhistische geestelijkheid en staat bekend om de Tempel van de Tand, een roze tempel waarin een tand van Boeddha bewaard wordt.

In de rotstempel in Dambulla uit de tweede eeuw voor Christus kijken maar liefst 48 beelden van Boeddha mysterieus naar de grond. Toch zijn de okerkleurige plafondschilderingen nog intrigerender.

Een ander belangrijk heiligdom, beelden van de Gal-vihara, ligt in Polonnaruwa, van de 11de tot de 13de eeuw de hoofdstad van Sri Lanka. Vier gigantische, uit één granieten wand gehakte sculpturen beelden twee zittende, één staande en één liggende Boeddha uit.

Behalve tempels ter ere van Boeddha vind je overal op het eiland sporen uit de koloniale tijd. In het vestingstadje Galle getuigen een Oud-Hollands fort, een vuurtoren en de Groote Kerk van de Nederlandse kolonisatie. In het oude vissersdorpje Negombo staan, boeddhistische tempels en hindoeschrijnen schouder aan schouder met heiligenbeelden in marsepeinkleuren en katholieke en protestantse kerken, de erfenissen van Portugese, Nederlandse en Britse kolonisten.

Ook op het vlak van natuurschoon heeft Sri Lanka het nodige te bieden. Yala is het grootste natuurpark in Sri Lanka en één van de beste plaatsen ter wereld om luipaarden te zien, maar je zal zeker ook olifanten tegenkomen in dit gevarieerde gebied. Nog meer olifanten, maar ook buffels, krokodillen en apen leven in Uda Walawa National Park.

En dan zijn er natuurlijk nog de paradijselijke stranden. Sri Lanka heeft een 1600 kilometer lange kust waar je heerlijk kan zwemmen en zonnebaden in plaatsen als Beruwela, Bentota, Mount Lavinia, Negombo en Hikkaduwa. Unawatuna in Galle zou zelfs tot de vijftien beste stranden ter wereld behoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content