Praktische informatie

Oman ligt in het oostelijke deel van het Arabisch schiereiland tussen India en Afrika. Sharjah en Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten) scheiden het zuidelijke deel van Oman van het meest noordelijke puntje, Musandam.

Oman ligt in het oostelijke deel van het Arabisch schiereiland tussen India en Afrika. Sharjah en Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten) scheiden het zuidelijke deel van Oman van het meest noordelijke puntje, Musandam.

Met de komst van Sultan Qaboos Bin Said in 1970 heeft het land zich opengesteld voor buitenlandse toeristen en is Oman op veel fronten gemoderniseerd zonder iets van haar authenticiteit te verliezen.

Oman is een veilig, (vrouw)vriendelijk land waar zowel individueel als in groepsverband prima gereisd kan worden.

Oman beschikt over een uitstekend wegennet en het maken van een autoreis is dan ook zeker aan te raden. Het binnenland kan het best met een 4×4 worden bezocht. Het stedelijke Oman is prima bereisbaar per sedan.

Staatshoofd: Zijne Koninklijke hoogheid Sultan Qaboos bin Said (sinds 1970)

Oppervlakte: 309.500 km2, ongeveer 10x oppervlakte België

Bevolking: Ruim 3,2 miljoen inwoners, waaronder circa 0,5 miljoen expats.

Hoofdstad: Muscat

Grote steden: Salalah, Nizwa, Sur, Sohar

Gesproken taal: Arabisch. Ook spreken veel Omani goed Engels.

Geloof: In Oman is de overgrote meerderheid moslim en een zeer kleine minderheid is Hindoe. Van de moslims is 75% Ibadiet en 25% soenniet. Ibadieten zijn tolerant en gematigd.

Klimaat: Het klimaat in Oman verschilt per regio. Aan de kust in het noorden heerst een subtropisch klimaat. De beste tijd om te reizen is van oktober t/m mei als de temperatuur tussen de 25 en 30ºC. In de zomer is het zeer heet en de luchtvochtigheid zeer hoog. In het binnenland heerst een woestijnklimaat.

Door de lage luchtvochtigheid is de hoge temperatuur daar beter verdraagbaar. Het zuiden van Oman heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 35ºC in de zomer en ongeveer 25ºC in de winter. De zomer staat daar in het teken van de zuidwestmoesson, die naast veel neerslag en nevel ook enige verkoeling brengt.

Kledingadvies: Zwemkleding, korte broeken of rokken en mouwloze shirts kunnen prima bij het hotel en aan het zwembad of strand worden gedragen. In het openbare leven voldoet luchtige kleding die bij voorkeur schouder, bovenarmen en knieën bedekt.

Kraanwater: Leidingwater is drinkbaar, tevens is overal mineraalwater te koop.

Reisdocumenten: Een paspoort dat tot zes maanden na aankomst geldig is en een visum (desgewenst bij aankomst aan te schaffen).

Tijdsverschil: + 3 uur in de winter, + 2 uur in de zomer.

Valuta: Het betaalmiddel in Oman is de Omani Rial. 1 Rial is momenteel ongeveer € 1,90 waard. In het hele land zijn banken en bankautomaten te vinden.

Verhuur van voertuigen: De meeste grote verhuurbedrijven zijn te vinden op het vliegveld, in Muscat en in Salalah. Een terreinwagen is onmisbaar om de wadi’s, vlaktes en duinen van de woestijn te kunnen ontdekken. In Oman wordt rechts gereden.

Vluchttijden: Directe vluchttijd is 6,5 uur. Vluchten vanuit België maken vrijwel altijd een tussenstop.

Voor meer actuele informatie over reisdocumenten, touroperators, hotels en overige praktische informatie: www.visitoman.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content