Praktische informatie

Tijdzone
+ 6 uur in de zomer, + 7 uur in de winter

Geld
Ringgit

Beste reistijd
Als je de hevigste regen wil vermijden is de beste tijd om naar Maleisië te reizen de periode mei tot september. De natte maanden zijn wel de beste tijd om schildpadden te zien.

Culturele gedragsregels
Als je een religieuze plaats bezoekt moet je je armen en benen bedekken. Ook moet je je schoenen uitdoen. Dat geldt eveneens als je bij iemand op bezoek, zelfs als de gastheer of gastvrouw zegt dat je je schoenen aan mag houden.

Maleisiërs zitten meestal op de grond. Je mag daarbij niet in kleermakerszit of met je benen vooruit gestrekt plaatsnemen. Het is dan niet altijd eenvoudig om de juiste houding te vinden, zeker niet als je een rok draagt.

Gebruik nooit je linkerhand om iemand de hand te schudden of om iemand iets te geven want die wordt beschouwd als onrein. Meestal geven enkel mannen onderling en vrouwen onderling elkaar een hand. Tussen mannen en vrouwen is dat niet gebruikelijk.

In Maleisië is het zeer onbeleefd om iemands hoofd aan te raken. Dat geldt ook voor kinderen. Een kindje over het hoofd aaien, zoals hier gebruikelijk is, kan je in Maleisië beter niet doen.

Respect voor ouderen is zeer belangrijk in Maleisië. Ben daarom altijd zeer beleefd tegenover oudere mensen.

Zwemkleding mag je enkel dragen bij het zwembad of aan het strand. Topless zwemmen mag niet.

Verschillende stammen in Sabah en Sarawak wonen in zogenaamde rumah panjang, lange huizen. Ze leven volgens hun traditionele animistische religies die vol zitten met bijgeloof. Je mag bijvoorbeeld nooit onder een rumah panjang doorlopen.

Je mag er ook niet zomaar naar binnen lopen. Je moet je komst altijd aankondigen. Eenmaal binnen mag je de slaapkamer niet ingaan en je moet voorzichtig lopen. Voordat je weer naar buiten gaat moet je even stoppen om een glaasje rijstwijn te drinken of om een praatje te maken. De bewoners geloven dat je anders de rijkdom van het huis mee naar buiten neemt.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Kuala Lumpur is 10.254 kilometer. Je vliegt er ruim 12 uur over.

Verkeer
De wegen in Maleisië zijn uitstekend. Het verkeer rijdt wel aan de linkerkant van de weg. De benzine is er erg goedkoop. Daar staat tegenover dat je tol moet betalen op de snelwegen. Binnen de bebouwde kom mag je, net als hier, niet sneller dan 50 km/u. Je hebt een internationaal rijbewijs nodig om in Maleisië te mogen rijden.

Openbaar vervoer
Om van het oostelijke naar het westelijke deel van Maleisië te komen is vliegen eigenlijk de enige mogelijkheid. Ook sommige plaatsen in het binnenland van Borneo zijn anders niet te bereiken. Gelukkig zijn er genoeg vluchten die bovendien niet al te duur zijn, zeker niet als je ze een tijdje op voorhand boekt.

Treinen rijden enkel op het westelijke schiereiland, niet op Borneo. Het spoorwegennet verzorgd door Keretapi Tanah Melayu Berhad is niet erg uitgebreid en de treinen rijden niet erg snel, maar ze zijn wel comfortabel en ze rijden op tijd. Bovendien voeren ze je door prachtige landschappen, in het bijzonder de zogenaamde Jungle Railway die tussen Tumpat en Gemas rijdt.

De goedkoopste manier om rond te reizen in Maleisië is met de bus. Je kan er vrijwel overal mee komen en de meeste bussen hebben airconditioning. Ze zijn wel vaak erg vies en soms ook niet al te veilig.

Een duurdere, maar betere manier om tussen steden te reizen zijn de zogenaamde outstation taxis. Ze hanteren vaste prijzen, maar afdingen is gebruikelijk.

Documenten
Benodigde reisdocumenten voor Maleisië.

Gezondheid
Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit
220 of 240 Volt. Amerikaanse stekker.

Telefoon
00 60

Links
Tourism Malaysia Official Site

Visit Malaysia

All Malaysia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content