Bezienswaardigheden West-Maleisië

Kuala Lumpur is een wonderlijke combinatie van koloniale woningen in Britse empirestijl en wolkenkrabbers van spiegelend glas, zoals de bekende Petronas Twin Towers of de 412 meter hoge Menaratelevisietoren. Overal liggen grote en megagrote winkelcentra waar je eindeloos kan ronddwalen.

Alhoewel de meeste toeristen voor de stranden en natuur komen zijn er toch nog een paar steden die de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld het koloniale Malakka waar Nederlanders, Portugezen en Britten hun sporen achterlieten. Je vindt er het Hollandse Stadthuys, de Portugese stadspoort Porta di Santiago en wensbron van de Chinese prinses Hang Li Po.

Kota Bharu is juist een échte Maleisische stad. De bevolking is hier overwegend islamitisch en voor een bruisend nachtleven moet je hier niet zijn. Maar wel voor authentieke, rommelige marktjes, interessante musea en oosterse gebouwen.

Dé topbestemming in Maleisië is de Langkawi-archipel, een groep van ongeveer 100 eilanden met eindeloze stranden en een ruim aanbod aan hotels. De natuur is er prachtig en er liggen leuke kleine dorpjes. Een aanrader is het maken van een tocht op een brommer over Langkawi zelf, het grootste eiland.

Het eiland Penang lijkt qua natuur en stranden veel op Langkwai, met dit verschil dat er veel religieuze en historische bezienswaardigheden zijn. In het verleden diende het als schuilplaats voor piraten, later werd het de eerste Britse nederzetting in de regio. Georgetown is de grootste stad op Penang en een interessante mix van wolkenkrabbers en koloniale gebouwen.

Ook de oliestaat Terengganu is een zon- en watersportparadijs met een strook van 225 kilometer strand, blauwe zee, pittoreske vissersdorpen en exotische eilanden als Pulau Perenthian en Pulau Redang. In Tasik Kenyi, het grootste meer in Zuidoost-Azië kan je allerlei watersporten beoefenen en zwemmen tussen veertien watervallen en zo’n 300 vissoorten.

Snorkel- en duikliefhebbers moeten ook de Perhentian eilanden niet overslaan. Langs de kust liggen bountyachtige stranden, in het water prachtige koralen en in het binnenland een maagdelijk oerwoud.

Van een hele andere orde is het nationale park Taman Negara, het oudste regenwoud ter wereld, 4.343 vierkante kilometer groot. In 130 miljoen jaar tijd zijn hier 15.000 planten- en boomsoorten ontstaan. In deze jungle leven onder andere olifanten, tijgers, luipaarden, neushoorns, tapirs en verschillende soorten apen.

In het midden van het Maleisische schiereiland liggen de Cameron Highlights (tussen de 1500 en 1800 meter hoog), een bergachtig landbouwgebied dat bekend staat om zijn theeplantages en schitterende tropische bloemen. Je kan er vlinder- en bijenboerdeijen bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content