Algemene informatie

Ligging
Maleisië ligt in de Indische Oceaan, net boven Indonesië, tussen China en Australië. Het land bestaat uit twee delen die gescheiden worden door 600 kilometer Zuid Chinese zee. In het westen ligt het schiereiland grenzend aan Thailand en Singapore waar de hoofdstad Kuala Lumpur ligt. In het oosten ligt in de noordelijke punt van het Indonesische eiland Borneo de twee Maleisische deelstaten Sabah en Sarawak.

Klimaat
Het klimaat is tropisch. Dit betekent dat het er heel het jaar heet (tussen 20 en 30°C) en vochtig is. Vrijwel iedere dag valt er regen, maar dat gebeurt altijd in de vorm van een korte en hevige bui. Dankzij die regen is Maleisië zo’n groen land.

Tijdens de regentijd regent het vaker dan gebruikelijk. Aan de oostkust geldt dat voor de periode tussen november en februari en voor de westkust van december tot februari. In de bergen is het minder warm en kan het soms zelfs fris aanvoelen.

Oppervlakte
329.758 km² of 10,8 maal België.

Hoofdstad
Kuala Lumpur

Belangrijkste steden
Kuala Lumpur, George Town, Melaka

Staatsvorm
Federale constitutionele monarchie

Bevolkingsgroepen
Bumiputra, Chinezen, Indiërs

Talen
Maleis, Chinese dialecten, Engels, Tamil

Godsdienst
Islam, boeddhisme, christendom, hindoeïsme, Chinese religies

Feestdagen
In Maleisië worden islamitische, christelijke, boeddhistische en hindoeïstische feestdagen gevierd. Slechts enkele feestdagen hebben een vaste datum.

1 januari : Nieuwjaar
Islamitisch Nieuwjaar
Geboortedag van Mohammed
1 mei : Dag van de Arbeid
7 juni : Verjaardag van koning Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong
Wesak (Boeddha dag)
Krishna Janamashtmi : 2 dagen in augustus of september
31 augustus : Nationale feestdag
Divali (Feest van de duizend lichtjes)
Suikerfeest
Offerfeest
25 december : Kerstmis

Weetjes
De kompang is het populairste traditionele muziekinstrument. Het lijkt op een tamboerijn, maat wordt gemaakt van gedroogd hout met daartussen geitenvel. Maleisiërs gebruiken het bij alle sociale gebeurtenissen: huwelijken, sportwedstrijden, optochten…

Het eiland Borneo wordt gedeeld door drie landen: Indonesië, Maleisië en Brunei.

Maleisië behoort tot de etnisch meest gevarieerde landen ter wereld. Alle wereldgodsdiensten worden er beleid en leden van vrijwel alle Aziatische etnische groepen hebben er hun thuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content