Weetjes en tips


Weetjes
Jerash is heel wat keren van naam veranderd. De eerste bekende naam is Garshu. In de Bijbel wordt gesproken over de regio Geradenes en dat betekent Broederschap van Liefde. De Romeinen noemden de stad Gerasa en daar maakten de Arabieren later weer Jerash van.

Jerash wordt even in zijn oude glorie hersteld tijdens het Jerash Festival in juli en augustus. Vrijwel alle kunstvormen komen aan bod: dansen, zingen, toneelvoorstellingen, gedichtenvoordrachten, tentoonstellingen van kunstwerken en speciale activiteiten voor kinderen. De prachtig verlichte Romeinse en Byzantijnse gebouwen vormen daarbij de perfecte achtergrond. Kunstuitingen uit Oost en Wes gaan hier hand in hand.

Sinds enkele jaren is Jerash de achtergrond van een uniek spektakel: twee maal per dag bootsen 45 legionairen in het gerestaureerde hippodroom (Circus Gerasa) voorstellingen van paardenraces, gevechtstactieken en gladiotorgevechten na. De gezaghebbende Britse krant Times is zeer te spreken over dit RACE (The Roman Army and Chariot Experience) evenement: ‘Jerash is the only place in the world where Roman army, gladiators and chariot racing performances can be experienced in a genuine Roman setting. It is a truly exciting and unique experience that you will want to see again’

Nichomachus van Gerasa (60-120), één van de grootste wiskundigen uit de geschiedenis, woonde in Jerash. Zijn boek ‘Arithmetike eisagog’ (Introductie tot de Aritmetica) behoorde duizend jaar tot de belangrijkste boeken op dit vlak.

Jerash wordt ten onrechte wel ‘Pompeï van het Midden-Oosten’ genoemd. Jerash werd immers niet bedolven onder de lava van een vulkaan, maar onder zand ten gevolge van een aardbeving.

De zuilen die je overal ziet in Jerash zijn niet vast gemetseld, maar op elkaar gestapeld. Ze wiegen daardoor zachtjes op en neer in de wind. Dat kan je goed zien wanneer je een mes of sleutel onder de zuil steekt. Waarschijnlijk is deze manier van bouwen de reden waarom Jerash de verschillende aardbevingen goed overleefd heeft.

Tips
Jerash is natuurlijk op z’n mooist tijdens het Jerash Festival, eind juli en begin augustus. Dat is tegelijk een tijd dat er niet veel toeristen naar Jordanië reizen waardoor je kan profiteren van lage prijzen. De voorstellingen beginnen om 5 uur, overdag kan je dan andere dingen in Jordanië bekijken.

Jerash is hobbelig en er zijn veel trappen. Je kan het beste stevige schoenen dragen en zorgen voor voldoende water, zonnebrandcrème en een zonnebril (eventueel een hoed).

Vanuit Jerash kan je gemakkelijk het kasteel van Ajloun bezoeken. Dit kasteel uit de tijd van de Kruistochten (1184) biedt een prachtig uitzicht over de omliggende Jordan Valley en is één van de best bewaarde bouwwerken van de Islamitische Middeleeuwse bouwkunst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content