Weetjes


Petra staat sinds 1985 op de Lijst van Werelderfgoederen van Unesco en werd in 2007 verkozen tot één van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen.

Een deel van de film Indiana Jones and the Last Crusade werd opgenomen in Petra.

In de Bijbel wordt Petra ‘Sela’ genoemd en dat betekent ‘steen’ in het Hebreeuws. De Arabieren noemen de plaats Wadi Musa en dat betekent ‘het dal van Mozes’. Petra zelf tenslotte komt van het Griekse woord Petrae en betekent rots.

Volgens de Bijbel sloeg Mozes in Petra met een stok op een rots en liep er water uit. Ook zou zijn broer Aaron hier gestorven en begraven zijn. Op de Jabal Harun staat sinds de 14e eeuw een witte moskee ter zijn nagedachtenis.

In de loop van de eeuwen zijn heel wat schatten en kostbaarheden uit Petra gestolen die nooit meer boven water zijn gekomen.

Een Bedoeïenenstam, de Bdoul, leefde tot voor twintig jaar in de rotswoningen in Petra. Tegenwoordig wonen de Bhoul vlakbij Petra en werken ze als gids, helpen ze de archeologen en verkopen ze souvenirs, maar leiden verder nog hun traditionele leven met gewoonten die waarschijnlijk amper anders zijn dan die van de Nabateeërs eeuwen geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content