Wat moet je zien?


Romeins theater
Het meest opvallende gebouw in het centrum van Amman. Het goed bewaarde theater werd gebouwd tijdens de heerschappij van keizer Antonius Pius (138-161 na Christus) en biedt plaats aan 6000 toeschouwers. Tegenwoordig vinden er nog geregeld sport- en culturele evenementen plaats.

Vlakbij het theater ligt Nymphaeum, een mooi versierde fontein ter ere van de waternimfen, gebouwd rond het jaar 191. In het theater zijn twee kleine, maar interessante musea gevestigd: het Museum of Popular Tradition en het Jordanian Folklore Museum.

In het Museum of Popular Tradition kan je traditionele Jordaanse kledij, sieraden en gebruiksvoorwerpen aanschouwen alsmede een collectie mozaïeken afkomstig uit Madaba en enkele Byzantijnse kerken.

In het Jordanian Folklore Museum maak je kennis met het traditionele Jordaanse leven aan de hand van kunstwerken, meubels, muziekinstrumenten, kleding en een Bedoeïenentent van geitenhaar.

Citadel (Jabal al-Qal’a)
De Citadel torent boven Amman uit. Hier liggen de restanten van het antieke Rabbath-Ammon: Romeinse, Byzantijnse en vroegere Islamitische opgravingen. De meest indrukwekkende gebouwen zijn al-Qasr (het Paleis) uit de achtste eeuw, de Poort van Hercules (161-166 v. Chr.) en de Byzantijnse kerk, gebouwd in de zesde of zevende eeuw.

Archeologisch Museum
Klein museum gevestigd op de Citadel Hill met een indrukwekkende collectie artefacten van de prehistorie tot de vijftiende eeuw. Je vindt hier ook een tentoonstelling rond de Dode Zeerollen.

Koning Hussein Moskee
Deze moskee werd in 1924 gebouwd in Ottomaanse stijl op de plaats waar vroeger een antieke moskee stond. Het plein rond de moskee is het hart van Amman. Tussen deze moskee en de Citadel ligt de soek, bekend om zijn talloze goudwinkeltjes. De moskee van roze en witte stenen werd in 1987 volledig gerestaureerd.

Koning Abdullah Moskee
Deze opvallende blauwe moskee werd in 1990 gebouwd ter ere van koning Abdullah, de overgrootvader van de huidige koning Abdullah. In het museum is ook het Islamitische Museum gevestigd.

Royal Automobile Museum
Dit museum in het mooie King Hussein Park bezit een indrukwekkende collectie auto’s en motoren van de Jordaanse koninklijke familie. De huidige koning Abdullah liet het museum bouwen ter ere van zijn overleden vader Koning Hussein, een groot autoliefhebber. Aan de hand van de auto’s en foto’s vertelt het museum het verhaal van het moderne Jordanië.

Jordan National Gallery of Fine Arts
Dit museum bezit ruim 2000 schilderijen, foto’s, beelden en keramiekwerken van hedendaagse Jordaanse en internationale kunstenaars. Het museum wil culturele diversiteit promoten en de kennis van islamitische kunst en kunst uit ontwikkelingslanden vergroten. Er worden geregeld lezingen, workshops en concerten georganiseerd.

Hejaz Railway Station
Een bezoek aan dit station lijkt wel een tijdmachine die je terugvoert naar de tijd van Lawrence of Arabia. Twee maal per week vertrekt hier een trein naar Damascus, maar verder wordt het station nauwelijks gebruikt. Je vindt er verder een mooie collectie stoomlocomotieven waar je toeristische tochtjes in kan maken en een leuk klein museum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content