Wat moet je zien?


Jerash is de best bewaarde Romeinse stad buiten Italië en een prachtig voorbeeld van de mix tussen Oost en West: een Romeins stratenplan en een architectuur met Grieks-Romeinse en Oosterse elementen. Van de straten, tempels, baden, pleinen, zuilen, kerken en andere gebouwen is nog veel intact. Een korte beschrijving van enkele hoogtepunten.

Triomfboog van Hadrianus
Door deze indrukwekkende triomfboog kom je Jerash binnen. De boog werd in 129 gebouwd ter ere van een bezoekje dat de Romeinse keizer Hadrianus aan Jerash bracht.

Hippodroom
Één van de favoriete tijdsbestedingen van de Romeinen was het bijwonen van paardenrennen. Daarom bouwden ze in Jerash een hipprodroom van 245 lang en 52 meter breed met tribunes voor 15.000 toeschouwers. Tegenwoordig worden deze races nagebootst door legionairen in vol ornaat.

Forum
Een ovaal plein van 90 bij 80 meter omringd door Ionische zuilen dat gebruikt werd voor markten, feesten en vergaderingen. In het midden van het plein staat twee altaren en een fontein uit de 7e eeuw. Onlangs werd in het midden een zuil toegevoegd om de vlam van het Jerash Festival te dragen. Vanaf het forum leidt een trap naar de Zeustempel die in 162 werd gebouwd op de plaats van een nog oudere tempel.

Cardo Maximus
Dit was de hoofdstraat en hét centrum van de stad. Aan weerszijden van de 800 meter lange Cardo lagen brede trottoirs, Corintische zuilen, winkeltjes en een riolering. Van deze straat is nog veel bewaard gebleven, je kan zelfs de sporen van de wielen van de Romeinse triomfwagens nog zien.

Theater
In dit theater uit 90 na Chr. Biedt plaats aan 3000 toeschouwers en staat bekend om zijn uitstekende akoestiek. Wanneer je in het midden van het theater staat kunnen de toeschouwers op de achterste rij je luid en duidelijk horen praten.

Artemis Tempel
Deze tempel uit 150 is gewijd aan Artemis, dochter van Zeus en de patroongodin van Jerash. De tempel is weliswaar niet groot, maar 11 van de oorspronkelijke 12 Corintische zuilen staan nog overeind.

Nymphaeum
Deze fontein uit 191 gewijd aan de nimfen bood welkome verfrissing aan de Romeinen. Vanaf het koepeldak viel het water uit zeven leeuwenkoppen naar beneden in smalle bassins en van daaruit op het trottoir.

Byzantijnse kerken
Er zijn al 15 kerken in Jerash opgegraven, maar waarschijnlijk ligt er nog meer verscholen onder het zand. De drie mooiste liggen bij elkaar rondom een centraal atrium. De kerk ter ere van de tweelingbroers St. Cosmos en St. Damian uit 553 heeft de mooiste mozaïekenvloer.

De vloer van de kerk gewijd aan Johannes de Doper uit 531 is beschadigd, maar je kan er nog afbeeldingen van de vier seizoenen, planten, dieren en de steden Alexandrië en Memphis in Egypte herkennen.

De derde kerk werd gebouwd in 530 en bleef in gebruik na de aardbeving in 749. De mozaïekenvloer is in de 8e eeuw volledig vernield door de volgelingen van kalief Yazid die alle afbeeldingen in Jerash liet vernietigen.

Archeologisch Museum
Dit museum bezit een fascinerende collectie opgravingen zoals gouden juwelen, munten, glas en stenen theaterkaartjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content