Praktische informatie

Tijdzone
+1 uur

Geld
Jordaanse dinar

Beste reistijd
De beste periodes om Jordanië te bezoeken zijn het voor- en het najaar. In het voorjaar is het aangenaam warm en droog en staan overal de bloemen in bloei. Veel toeristen zullen het midden in de zomer te warm vinden. Het najaar is ook een goede tijd, maar dan mis je wel de mooie bloemenpracht.

Culturele gedragsregels
Jordanië is weliswaar één van de meest westerse landen in het Midden-Oosten, maar dat wil niet zeggen dat je er uitdagend gekleed kan gaan. Zeker buiten de grotere steden kan je het beste je armen en benen bedekt houden. Op het strand kan je beter een zwempak dan een bikini dragen en topless zonnen is helemaal af te raden.

In kleinere dorpjes kan je als vrouw alleen beter niet naar een theehuis of café gaan. Dat zijn plaatsen waar vrijwel alleen mannen komen. Als vrouw zonder begeleiding van een man kan je dan rekenen op heel wat ongewenste aandacht.

In Jordanië is het gebruikelijk om taxichauffeurs, gidsen, kruiers en bedienend personeel een fooi van zo’n tien procent te geven. Enkel wanneer in een restaurant op de rekening staat dat de service inbegrepen is, hoef je geen fooi te geven.

Tijdens de Ramadan, de islamitische vastenmaand, kan je beter niet op straat eten en drinken. Veel restaurantjes zijn overdag gesloten, maar in de hotels kan je dan meestal wel gewoon eten. Op het einde van de dag, wanneer de Jordaniërs weer mogen eten, snellen ze zich allemaal naar huis of naar een restaurant om te genieten van de maaltijd die begint met een paar dadels.

In Jordaanse winkels hebben artikelen vaak geen vaststaande prijs. Er wordt dan van je verwacht dat je gaat afdingen.

Je mag in Jordanië alles fotograferen, alleen militaire objecten en de politie niet. De meeste Jordaniërs vinden het ook leuk om op de foto te komen, maar je kan het beter toch even van tevoren vragen. Je kan ook beter geen foto’s maken, zeker niet ongevraagd, van biddende mensen en vrouwen.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Amman bedraagt 3300 kilometer. Je vliegt er 4,5 uur over.

Verkeer
Het verkeer rijdt aan de rechterkant van de weg. Er zijn geen algemene regels over de maximaal toegestane snelheid. Dat wordt overal op borden langs de weg aangegeven. Officieel heeft het verkeer dat van rechts komt voorrang, maar de meeste Jordaniërs rijden gewoon luid toeterend een kruispunt op in de verwachting dat een eventuele tegenligger wel zal stoppen. De vele rotondes in Amman waar het verkeer kriskras door elkaar rijdt maakt het er niet gemakkelijker op. Ben dus op je hoede als je besluit hier zelf te gaan rijden in Jordanië.

Overigens valt het rijden buiten Amman best mee. De wegen zijn daar een stuk rustiger en meestal behoorlijk breed. Op de weg van Amman naar Jordanië, die ook langs Petra en Wadi Rum loopt, rijden wel veel zware vrachtwagens die maar heel traag de heuvels op rijden en die je vaak moeilijk in kan halen.

Openbaar vervoer
Er rijden geen treinen binnen Jordanië. Er is enkel een spoorverbinding tussen Amman en Damascus in Syrië. Binnen de steden is de taxi een prima vervoermiddel. Je hoeft nooit lang te wachten op de opvallende gele taxi’s. Een goedkoper alternatief zijn de gemeenschappelijke taxi’s (servees). Deze taxi’s rijden vaste routes en onderweg kan je uitstappen waar je wil.

Buiten Amman kan je gebruik maken van bussen. De bekendste maatschappij is JETT. De herkenbare blauw met witte JETT-bussen rijden vanuit Amman naar Amman naar Aquaba, de King Hussein Bridge, Petra en Hammamat Ma’een. Kaartjes voor deze bussen moet je van tevoren kopen in het Jett busstation aan de King Hussein Street.

Andere privé busmaatschappijen rijden door het hele land, van Irbid in het noorden tot Aquaba in het uiterste zuiden en zijn erg goedkoop. Tenslotte zijn er ook nog minibusjes voor maximaal twintig personen die enkel vertrekken als ze vol zijn.

De Dode Zee kan je niet bereiken met het openbaar vervoer. Geen enkele busmaatschappij rijdt daar naartoe. Je bent daar aangewezen op een taxi of een auto.

Documenten
Benodigde reisdocumenten voor Jordanië.

Gezondheid
Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadviezen
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit
220 Volt

Telefoonnummer
00 962

Links
Visit Jordan

Keys to the Kingdom of Jordan

Jordan Jubilee

Petra

Wadi Rum

Aqaba

Royal Society for The Conservation of Nature in Jordan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content