Dode Zee en Wadi Mujib

De Dode Zee ligt 400 meter onder de zeespiegel en is daarmee de laagst gelegen plaats op aarde. Een duik in het romige water waar je niet in kan zwemmen, maar op blijft drijven is een unieke ervaring die geen bezoeker aan zich voorbij mag laten gaan. Een wandeling door Wadi Mujib staat garant voor een avontuurlijke dag.

Het water van de Dode Zee, een mengsel van zouten en mineralen, heeft bovendien een heilzame werking. Dat was al bekend in de tijd van Cleopatra die hier graag neerstreek met haar gevolg.

De laatste jaren hebben de Jordaniërs op de oevers van de Dode Zee een aantal uiterst luxueuze hotels gebouwd. Het Mövenpick is waarschijnlijk het comfortabelst en heeft bijzonder smaakvol ingerichte kamers. Het balneotherapeutische complex van dit hotel is een lust voor het oog met zijn terrasgewijze zwembaden met uitzicht over de zee en op het privéstrand voor de hotelgasten.

Jaarlijks komen duizenden mensen met eczeem en andere huidproblemen naar de Dode Zee om te kuren. Tientallen verzekeringen leveren een bijdrage aan deze kuurreizen. Voor werkelijk iedereen heeft baden in de Dode Zee een gunstige invloed op de kwaliteit van huid (én luchtwegen).

De ervaring letterlijk gedragen te worden door het water geeft bovendien een onbeschrijfelijke ontspanning. De heilzame werking van het Dode Zeewater wordt verder versterkt door het klimaat: volop zon (300 dagen per jaar!) en een hoge luchtdruk.

De spa-resorts

Het Mövenpick, het Marriot en het onlangs geopende Kempinski liggen direct aan de Dode Zee. Kosten noch moeite zijn gespaard om de grandeur van de omgeving luister bij te zetten.

De hotels dragen alledrie met gemak vijf sterren en bieden een gebalanceerd spa-programma.

Wadi Mujib

De kloof van Wadi Mujib, onlangs door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, mondt uit in de Dode Zee. In een dor en droog landschap is deze kloof waar altijd water doorheen stroomt een ware oase van prachtige bloemen en planten.

De grote hoogteverschillen – van 400 beneden de zeespiegel tot 900 meter erboven – gecombineerd met de aanwezigheid van water zorgen voor een fantastische biodiversiteit. De spelonken vormen bovendien een uitstekend leefgebied voor wilde katten, hyena’s, wolven, berggeiten en meer dan 100 soorten vogels.

Wandelen in de kloof is een waar avontuur en mag enkel onder begeleiding van een gids. Je moet stukken zwemmen (draag daarom zwemkleding onder je kleren) wandelen, klauteren en tegen een 20 meter hoge waterval opklimmen. Er bestaan verschillende langere en korte routes en je kan ook in de kloof overnachten.

Het aantal wandelingen en aantal deelnemers is beperkt en je moet van tevoren reserveren. Dat kan bij de Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content