Bezienswaardigheden

In Amman

Over de bezienswaardigheden in de Jordaanse hoofdstad lees je alles op het stedenfiche van Amman.

Elders in het land

Ruïnestad Petra: De meest bezochte site van het land en een van de nieuwe zeven wereldwonderen. De wandeling tussen de kronkelige kloof met zijn bijzondere lichtinval (de zogenaamde Siq) is bijna even spectaculair als de vlammende kleuren van het gebergte en de klassieke tempels uitgehouwen in de rotsen. Na een half uur lopen wordt de kloof alsmaar smaller, ineens en in rode tinten gehuld, duikt al Khazneh (de Schat) op. Daarna volgen nog zo’n 500 monumenten waaronder de grote necropool, een Romeins amfitheater, rotsgraven, in de rotsen uitgehouwen woningen en al Deir (het Klooster).

Jerash: Jerash of Gerasa is een van de tien steden van de Decapolis, een federatie van stadstaten aan deze zijde van het Romeinse Rijk. De straten met aan weerszijde zuilen, het theater en verschillende tempels bevinden zich in vrijwel perfecte staat. In juli vormt Jerash het magische decor voor het Jerash Festival, één van de meest bijzondere culturele evenementen ter wereld.

Wadi Rum: Schitterend woestijngebied van fijn rood zand met rosten van zandsteen en graniet. De lokale bedoeïen nemen je graag mee in hun jeep of op hun paarden of kamelen om je dit bijzondere gebied te tonen.

Dode Zee: Zwemmen in de Dode Zee is niet alleen een bijzondere ervaring – blijven drijven zonder er moeite voor te hoeven doen -, maar het is ook erg gezond.

Mount Nebo: Op de plaats waar Mozes het Beloofde Land Moab zag en vervolgens stierf staat een prachtig Byzantijns kerkje met bijzondere mozaïeken. Net als Mozes kan je hier genieten van een schitterend uitzicht over de Jordaanvalei, de Dode Zee en Jericho en Jeruzalem in Israel.

Dana natuurgebied: Een natuurgebied in het zuiden van Jordanië met diepe kloven en hoge bergen. Je hebt een schitterend uitzicht over de woestijn van Wadi Araba.

Wadi Mujib: Deze kloof die loopt tussen Madaba en de Dode Zee wordt ook wel de Grand Canyon van Jordanië genoemd. Het is het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld en kent een unieke flora en fauna. In het bijzonder in het voorjaar wanneer de kloof gevuld is met kleurrijke bloemen lijkt een wandeling hier op een tocht door het paradijs.

Aqaba: De enige Jordaanse plaats aan de kust. De Rode Zee staat bekend om zijn koraalriffen en dit is dan ook een geliefd oord om te duiken en snorkelen. Maar je kan er ook gewoon genieten van het mooie weer.

Salt: Historisch stadje ten noorden van Amman dat vroeger de hoofdstad van Jordanië was.

Madaba: Deze stad staat bekend om zijn Byzantijnse en Vroegchristelijke mozaïeken. Het bekendst is een mozaïek uit de zesde eeuw met de afbeelding van de oudst bekende kaart van Palestina. Deze mozaïek bevindt zich in de Grieks-Orthodoxe Sint-Georgiuskerk.

Karak: Deze stad ligt 140 kilometer ten zuiden van Amman aan de zogenaamde King’s Highway, in het verleden een belangrijke handelsroute in het Midden-Oosten. Ten tijde van de Kruistochten was Karak, bekend om zijn twaalfde eeuwse kasteel, een belangrijke plaats. Dat is nog zichtbaar in de vele historische gebouwen die de stad rijk is.

Ajloun: Middeleeuws Arabisch kasteel in het bosrijke noorden van Jordanië. Het kasteel ligt op een heuvel en domineert de omgeving.

Woestijnkastelen: In de het woestijngebied rondom Amman liggen verschillende kastelen uit de zesde en zevende eeuw. Ze zijn stuk voor stuk een bezoekje waard. Enkele namen: Quseir Amra (een badhuis dat op de Lijst van Werelderfgoederen van Unesco staat), Um Qasr, Zarqa, Qasr Kharana, Qasr Azraq en Qasr Mushatta.

Foto: Epa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content