Aqaba is de enige kustplaats van Jordanië. Het land koestert haar koraalriffen en zandstranden dan ook als een verborgen schat: massatoerisme wordt geweerd en de onderwaterwereld krijgt alle ruimte om te floreren.

De Golf van Aqaba is een heus duikersparadijs. Zo’n veertig duikscholen zijn het hele jaar open om beginnende en ervaren duikers de schoonheid van de noordoostelijke arm van De Rode Zee te tonen.

Het mooiste water

Aqaba is het startpunt voor een schitterende duik in een heldere zee. De Golf van Aqaba is 180 kilometer lang en 25 kilometer breed. Een gemiddelde watertemperatuur van 23° Celsius, milde stroming en het ontbreken van stormachtig weer vormen de ideale omstandigheden voor koraal om te groeien. De riffen bevatten meer dat 230 soorten koraal.

Het rif begint direct aan de kustlijn en breidt zich als de vingers van een hand verder uit. Hoge en lage delen wisselen elkaar af. Op de meeste plekken kun je, direct aan de kustlijn, al vijftig meter of meer dalen.

Ruim duizend soorten vis, schaal- en schelpdieren en zoogdieren verlevendigen het hele jaar door de kleurige riffen. De populatie wisselt per seizoen. In juni/juli zijn er bijvoorbeeld de walvishaaien, in februari de manta’s. Ook schildpadden, dolfijnen en zeekoeien behoren tot de vele geliefde bezoekers.

Omdat Aqaba de enige plaats is aan de Jordaanse kust én omdat Jordanië maar een bepaald aantal toeristen per jaar op deze plek toelaat, ben je als duiker verzekerd van een bruisende onderwaterwereld. Bruisend van de flora- en fauna wel te verstaan, want in dit stukje Rode Zee wordt het aantal duikers nauwlettend in de gaten gehouden.

Indigoblauwe water van de Rode Zee

Aqaba is een levendige stad, omgeven door bergen en het indigoblauwe water van de Rode Zee. Jordaniërs zijn een gastvrij en ontwikkeld volk, dat zich bewust is van het milieu en economie. Aqaba’s unieke schoonheid wordt bijvoorbeeld beschermd door een zorgvuldige planning. Om de economie te stimuleren heeft de stad een Speciale Economische Zone gecreëerd waar geen belasting betaald hoeft te worden (ASEZA).

Negen maanden van het jaar is het weer in Aqaba aangenaam en zacht. ’s Zomers kan het heet zijn, en is een relaxed schema in de middag aan te raden. Maar duiken is het hele jaar door fris en plezierig. De ongewone verticale stromingen en het zeebriesje staan hiervoor garant.

Hoewel Aqaba geroemd wordt om haar duik- en snorkelfaciliteiten, zijn er tal van andere manieren om te ontspannen en bij te komen van de alledaagse drukte. Vrijwel alle hotels bieden spa- en wellnessprogramma’s. Op de boten met glazen bodems hoef je niet nat te worden om de schatten van de Rode Zee te aanschouwen.

Ook een zeilexcursie langs de kustlijn is een manier om een perfect ontspannen dag te beleven. Schitterende zeilboten varen dagelijks uit en leggen op de mooiste plekjes langs de kust aan. Tenslotte is een uitstapje naar de beroemde rotsstad Petra ook eenvoudig gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content