Japan

Perfectie kenmerkt het ‘land van de rijzende zon’. In haar design, metrostellen en gebouwen, in haar bloemschikkunst en in haar keuken met sushi en shashimi. Niet voor niets wordt de eeuwenoude maar nog volop levende cultuur wereldwijd bejubeld.

Perfectie kenmerkt het ‘land van de rijzende zon’. In haar design, metrostellen en gebouwen, in haar bloemschikkunst en in haar keuken met sushi en shashimi. Niet voor niets wordt de eeuwenoude maar nog volop levende cultuur wereldwijd bejubeld. Bezienswaardigheden
Algemene informatie
Praktische informatie

In het Japans wordt het land ook wel Nippon of Nihon, beide ‘oorsprong van de zon’, genoemd. Die naam dankt het aan de Japanse geleerden die Chinees studeerden. Als vulkanische eilandenboog behoort Japan tot de seismisch meest actieve gebieden ter wereld met de vulkaan Fuji op Honshu als hoogste top. Bij helder weer is hij zichtbaar vanuit Tokio, dat 112 kilometer verder ligt. Van de meer dan 6800 eilanden huisvesten Honshu, Hokkaido, Shikoku en Kyushu het merendeel van de bevolking.

Als grootste eiland herbergt Honshu de belangrijkste steden van Japan. Op Hokkaido huizen de Ainu, de oorspronkelijke bewoners van Japan. In voorhistorische tijden migreerde deze groep, die genetisch enigszins verwant is met Kaukasiërs, naar Azië. Momenteel is Japan een uiterst homogene maatschappij waarin niet-Japanners minder dan 1 % van de bevolking uitmaken.

Heel wat oude houten gebouwen, oude burchten en godsdienstige tempels getuigen van de rijke cultuur. De meeste Japanners hangen nog steeds zowel het shintoïsme als het boeddhisme aan.

Met haar 20 miljoen inwoners behoort Tokio tot de grootste steden van de wereld. Dames in kimono lopen er tussen heren in maatpak. Traditie en moderniteit gaan er hand in hand. Zo vindt de nieuwe hoogbouw een tegengewicht in de houten huizen, kleine theesalons en ambachtslui in de Uneo-wijk. Die combinatie tussen oud en nieuw blijkt ook uit het huis van de beeldhouwer Asakura Fumio. In de parken verdringt de menigte zich voor de schrijnen en tempels, terwijl rondom het grote Yoyogi-park enkele wereldbefaamde moderne gebouwen zoals de Spiral Building of het Tepia-gebouw staan. Daarnaast is het Centraal station, gebouwd naar het model van dat van Amsterdam, een ommetje waard.

Ook Osaka is met ruim 2,5 miljoen inwoners een erg grote stad met een mooie burcht en veel tempels. ’s Avonds kan je er gezellig tussenuit in Dôtombori, een smal straatje met restaurantjes en theaters. Kansai International Airport, een vliegveld op een kunstmatig eiland, de ligging aan de spoorlijn met de snelle kogeltrein shinkansen en de nabijheid van Kyoto met haar meer dan 200 tempels en tientallen tuinen maken van Osaka bovendien een aantrekkelijke aanvliegstad.

Door de lancering van de eerste Amerikaanse atoombommen in 1945 zijn Hiroshima en Nagasaki dan weer wereldberoemd. Het monument Gembaku Dom houdt de herinnering aan de duizenden doden levend. Traditioneel leggen de kinderen er hun van papier gevouwen kraanvogels neer als teken van vrede.

Ten zuidwesten van Hiroshima ligt het kleine Iwakuni met haar bijzondere Kintaikyobrug. Zowel de vorm als de bouwwijze zonder spijkers maken de brug bijzonder. Vanuit Hiroshima kan je naar Iwakuni met de trein. Zo goed als alles is in Japan trouwens bereikbaar met het openbaar vervoer. Daardoor kan je het land perfect op eigen houtje te bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content