Zuid-Indiase drank

Ook qua drank heeft Zuid-India een aantal specialiteiten. Zo is het heerlijk smullen van de verse vruchtensappen en geniet ook de typisch Zuid-Indiase koffie heel wat faam. Water van de kraan, ook in de vorm van ijsblokjes of ter aanvulling van andere sapjes, kan je best vermijden.

In het noorden van India drinken ze vooral thee, in het zuiden eerder koffie. Volgens de legende zou een pelgrim, die rond 1600 uit Arabië terugkeerde, zeven koffiezaadjes in zijn wandelstok meegesmokkeld hebben. Die zaadjes heeft hij dan in het zuiden van India geplant.

Vooral de bereidingswijze van de koffie is vrij spectaculair. Om de suiker onder de koffie te mengen moet je de koffie een paar keer van het ene bekertje in het andere overgieten. Bovendien koelt je drankje daardoor ook een stuk af. Geoefende koffieschenkers gieten met veel bravoure koffie van meer dan een meter hoog in het andere potje. Met de stoom van de hete koffie als een extra spectaculair visueel effect.

In de vegetarische keten Saravana Bhavan hebben ze hun eigen koffiemerk. Dat staat bekend om zijn sterke smaak, dikke structuur en kwaliteit. De bonen voor de koffie komen uit de zuidelijke provincie Tamil Nadu zelf.

Al drinken de Zuid-Indiërs natuurlijk ook wel eens thee. Vooral de chai, een mengsel van gekookte thee, melk en suiker, is er populair. De kruidige variant, met onder andere gember, kardemom en vanille, is beter gekend als masala chai.

Verfrissende sapjes

Erg verfrissend is de zogenaamde ‘lassi’. Het is een soort koude karnemelk met kruiden als kardemom, kruidnagel, kurkuma en kaneel. Bij de sweet lassi is suiker toegevoegd, bij de salt lassi zout en een aantal pittiger kruiden. In fruit lassi’s is vers fruit zoals mango’s en bananen verwerkt. Aangezien lassi vaak aangelengd wordt met water, kan je het best niet zomaar overal bestellen. Ook bij de ‘nimboo pani’, een mengsel van water en versgeperst limoensap, kan je kiezen uit de gewone, zoete of zoute variant.

Natuurlijk kan je in India ook genieten van een van de vele verse vruchtensappen zoals mango-, druiven-, papaja- of ananassap. Of je kan ook suikerrietsap, dat ze voor je neus persen, drinken. En ook kokosnoten kloppen ze voor je neus op de lokale marktjes open. Eerst kan je het sap met een rietje opdrinken, daarna kappen de marktkramers de noot verder open zodat je ook het vruchtvlees kan opeten.

Alcoholische drankjes

Als aperitief drinken de Zuid-Indiërs onder andere panagum. Dit gezonde drankje, dat bestaat uit water, suiker en gember, moet de maag klaarmaken voor de maaltijd. Tijdens het eten kan je dan weer kiezen voor een plaatselijke alcoholische drank. Zo is Kingfisher het meest populaire bier in India. Deze ‘king of good times’ is eigendom van de UB-groep, die ook actief is in de luchtvaart en de Formule 1.

Ook op het gebied van wijn heeft India steeds meer te bieden. Het grote voordeel is dat de wijnen gemaakt zijn door producenten die de Indiase keuken perfect kennen. Eén van de beste wijnproducenten is Sula Vineyards. Hoewel de firma nog maar sinds 2000 bestaat, voert ze haar wijnen uit over heel India en zelfs Europa en de Verenigde Staten. Ook in het Trident hotel en in Peshawri, het restaurant van het Sheraton Chola, pronkt de wijn op de kaart.

Om de maaltijd in schoonheid af te sluiten kan je als digestief onder andere kiezen voor ‘Old Monk’. Deze zeven jaar oude rum met een vanille- en karamelsmaak heeft alcoholpercentage van 42,80 procent. Het is één van de meest verkopende rums ter wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content