Zoete en fruitige dessertjes

Zowel liefhebbers van vers fruit als extreme zoetekauwen vinden in India vast hun gading. Qua desserten biedt de Zuid-Indiase keuken namelijk een breed spectrum: van vers fruit over yoghurt tot extreem zoete gebakjes. Dat Indiërs van zoetigheden houden, bewijst helaas het grote aantal diabetici. Een kleine helft van de bevolking lijdt namelijk aan suikerziekte.

Liefhebbers van fruit zullen zich in Zuid-India een beetje in het paradijs wanen. Van ananassen over papaja’s tot mango’s. Maar vooral: heel veel kokosnoten en bananen. Alleen al in Tamil Nadu groeien meer dan twintig soorten bananen. In alle groottes, vormen en smaken. Niet verwonderlijk dus dat in Zuid-India de traditie leeft dat een maaltijd pas écht afgesloten is als je een banaan hebt gegeten.

Kokos is één van de basisingrediënten in de Zuid-Indiase keuken. En ook bij de desserten scoort de vrucht hoog. Op lokale marktjes kan je een kokosnoot kopen. Eerst drink je met een rietje het sap op, daarna kan je het vlees opeten. Hoewel zowel het sap als het vlees naar niet veel smaakt, is het toch een fijne belevenis.

Kalmerende zoetigheid

Ook heel wat andere vruchten kunnen puur gegeten worden. Al brouwen de Zuid-Indiërs er ook heerlijke, verse vruchtensapjes van. Of verwerken ze de vruchten in ijs. Hoewel ze in India geen eieren gebruiken, smaakt dat ongeveer zoals ons roomijs. Eén van de lekkerste soorten is mokani, een mengeling van banaan, mango en jackfruit.

Naast kokos komen in de desserts ook andere ingrediënten uit de hoofdkeuken terug. Zo is er de verfrissende kulfi, een soort ingedikte en ingevroren melk met kardemom, pistache en amandelen. Of is falluda een soort spaghetti, gemaakt uit maïsbloem, met rozensiroop. Daarnaast heb je een rijst- of griesmeelpapje met pistache, en rasmalai, een soort sponsachtig bolletje cottage cheese, meer bepaald kwark met een korrelige structuur, bedekt met zoete room, kardemom en pistachenootjes. Ook de zogenaamde curd rice vormt een traditionele afsluiter van de maaltijd. In dit gerecht is rijst vermengd met yoghurt, waardoor het prima werkt als kalmeermiddel voor de maag.

Kleurrijke gebakjes

Maar het kan ook zoeter. Véél zoeter. In Ananda Bhavan heb je keuze te over, voor zoetkauwen is het restaurant de hemel op aarde. Van laddu over halwa tot jamoon. Van zoetigheden die met ‘pure ghee’, een soort boter, gemaakt worden over ‘milk sweets’ tot zoetigheidjes met droge vruchten. Sommige, zoals de bengali sweets, zien er voor ons westerlingen misschien zelfs een beetje té kleurrijk en dus onnatuurlijk uit. Al de gebakjes worden exclusief voor de keten in een fabriek op zeventig kilometer buiten de stad gemaakt.

Al worden ook ter plaatse een aantal zoetigheden bereid. Zoals ragi, een soort zoete dosa. Naast ragibloem vormen ajuin, koriander, groene chili en kokosnoot de voornaamste ingrediënten. Voor de ruti gebruiken ze zo goed als dezelfde ingrediënten. Enkel de bloem is van rijst gemaakt. Ook de poli is een soort zoete dosa, die bestaat uit linzenbloem en een masala van kokosnoot. Sweet appam tenslotte zijn bolletjes, die een beetje doen denken aan onze oliebollen.

Naast zoetigheid verkoopt Ananda Bhavan een heel assortiment zoute snoepjes. Zo vormt de bananenchips met chilipoeder een geliefd tussendoortje tijdens de typisch Indiase films. Tussen de meer dan twintig soorten vind je ook chips van rode bieten en chips met peperbolletjes. Of om het in Indiase termen te zeggen: chettinadu thattai, buttur muruku en potato masala chips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content