Modern wereldwonder: de Taj Mahal

Ondanks de massa toeristen en ondanks het feit dat je de Taj Mahal al duizenden maal op foto gezien hebt, overrompelt zijn schoonheid je ongetwijfeld nog steeds eens je er in levende lijve voor staat.

Keizer Shah Jahan zag in zijn Taj Mahal een plaats waar zondaars gratie konden krijgen. “The sight of this mansion creates sorrowing sighs; And the sun and the moon shed tears from their eyes.”

De witte mastodont straalt poëzie uit. Elegantie ook, met zijn talrijke torentjes en minaretten. Vooral bij zonsondergang, als de zon het witte gebouw een gouden gloed geeft, ziet de Taj Mahal er oogverblindend uit. Het indrukwekkende monument moest een ultiem eerbetoon worden aan Mumtaz Mahal, de hoofdechtgenote van de Indiase grootmogol Shah Jahan. Zij stierf tijdens de geboorte van hun vijftiende kind. Op haar sterfbed beloofde Shah Jahan zijn vrouw het mooiste praalgraf uit de geschiedenis. En het minste dat je kan zeggen, is dat de man zijn uiterste best gedaan heeft om zijn woorden in realiteit om te zetten.

Het 17e eeuwse mausoleum wordt dan ook beschouwd als het mooiste voorbeeld van de Mogol-architectuur. Die stijl combineert Indische met islamitische architecturale elementen. Niet voor niets werd de Taj Mahal bij de benoeming tot werelderfgoed van UNESCO in 1983 een ‘juweel van de islamitische kunst in India’ genoemd.

Geschiedenis

Beschrijving

De tuin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content