Een typisch ontbijt

Geen boterhammen met choco of speculaaspasta. Geen koffiekoeken of cornflakes met melk. Maar wel idli’s, dosa’s en een heel palet chutneys maken in Zuid-India deel uit van het ontbijt.

Voor zo’n Zuid-Indiaaas ontbijt kan je naar de Murugan Idli Shop. Die shop, opgericht door S. Manoharan, zag meer dan zestig jaar geleden het levenslicht. Voor minder dan dertig roepies kan je er met vier ontbijten, inclusief koffie. Maar vóór je kan beginnen moet je je ‘bord’, in de vorm van een bananenblad, een beetje afspoelen met water. Het blad komt namelijk recht van de boom.

Dat typische ontbijt bestaat uit vier verschillende chutneys: tomaat, koriander met linzen en rode chili, munt en tenslotte kokosnoot met curryblaadjes. Daarnaast krijg je een potje gevuld met kruidige, pittige sambar. Die sausjes eet je dan in combinatie met een idli, een soort zurig rijstcakeje, of een masala dosa, een soort harde, knapperige, dunne pannenkoek uit rijst- en linzenmeel. Bij beide breek je er met je handen een stukje van, dat je vervolgens in de chutney dopt.

Natuurlijk kan je deze basis naar hartenlust uitbreiden. Met een vada, een soort donut van rijstemeel. Of met een onion uttapam, een dikke dosa met rode ui. Of met de heerlijke ghee pongal, een combinatie van rauwe rijst, witte linzen, pindanoten, curryblaadjes en enkele kruiden. Of de zoetere, maar ook erg lekkere sweet pongal. Die bestaat onder andere uit rijst, cashewnoten, rozijnen en rietsuiker.

Gedaan met ontbijten? Plooi je bananenblad dan netjes dicht. Plooi je het van onder naar boven dicht, dan geef je te kennen dat het eten je niet gesmaakt heeft. Door het van boven naar onder toe te vouwen, druk je dan weer je appreciatie uit.

Ook in de grote hotels, zoals in het Trident hotel, kan je van dit typische ontbijt genieten. Al proef je dat de gebruikte ingrediënten een stuk verfijnder zijn. Daarnaast schemert ook het Engelse verleden duidelijk door in het ontbijtbuffet. Van worstjes over tomaten tot scrambled eggs, je vindt het er allemaal. Met cornflakes, koffiekoekjes en vers fruit worden ook de internationale gasten niet vergeten. Die Engelse en internationale touch vind je trouwens op heel veel plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content