Agra

Agra dankt zijn faam natuurlijk in de eerste plaats aan de Taj Mahal. Maar de stad herbergt nog verschillende prachtige bouwwerken.

Agra ligt in de Noord-Indische deelstaat Uttar Pradesh, iets ten zuiden van New Delhi. Met zijn meer dan één miljoen inwoners strekt de stad zich langs beide zijden van de Yamuna-rivier uit.

Agra werd in 1475 gesticht door Badal Singh, in het begin van de zestiende eeuw maakte Sikandar Lodhi Agra dan tot hoofdstad van zijn rijk. Na tussenkomst van Babur, een islamitische veroveraar uit Centraal-Azië, werd uiteindelijk de Mogol-dynastie opgericht in India. Aan de voorliefde van de Mogol-dynastie voor architectuur dankt Agra haar voornaamste monumenten. Onder het bewind van Akbar, Jahangir en Shah Jahan braken de meest glorieuze tijden voor Agra aan. Tijdens het bewind van Akbar, stond Agra ook wel bekend als Akbarabad. Die leden van de Mogol-dynastie bouwden namelijk monumenten als de Taj Mahal, het Fort, Fatehpur Sikri en Sikandra. Die monumenten zijn een restant van de Indiase moslimkunst met een sterke Perzische invloed.

Tijdens het bewind van Akbar zag het Rode Fort het levenslicht. Deze militaire constructie werd in 1565 gebouwd en nadien regelmatig uitgebreid. Door de bouw van het Fort wou Akbar zichzelf en de stad beschermen. Sinds 1983 staat dit gebouw op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Zijn bijnaam dankt dit fort aan het materiaalgebruik: heel de vesting is opgetrokken uit rode zandsteen. Rondom staat een 2,5 kilometer lange vestingmuur.

De eerste Mogol-constructie in marmer is nu bekend als de ‘baby Taj’. Deze graftombe voor de dochter van de eerste minister Mirzah Ghiyas werd vier jaar voor de eigenlijke Taj Mahal gebouwd. Ze dankt haar naam aan het feit dat er op de Taj Mahal lijkt, maar alleen kleiner is. Voor het eerst maakten de architecten bij deze tempel gebruik van het inleggen van motieven van (half)edelstenen. De dochter van Mirzah Ghiyas is bekend als Nur Jahan of Licht van de Wereld. Zij was getrouwd met Jahangir en was de nicht van Mumtaz Mahal. Vanuit de ‘baby Taj’ heb je een prachtig uitzicht op de grote Taj Mahal.

Die grote Taj Mahal is gebouwd voor Mumtaz Mahal. Net voor die in het kraambed van haar vijftiende kind het leven liet, beloofde haar man Shah Jahan haar om het ‘prachtigste praalgraf ter wereld’ voor haar op te trekken. En zo geschiedde…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content