Praktische informatie

Tijdzone
+ 7 uur

Geld
Filippijnse peso

Beste reistijd
De beste periode om naar de Filippijnen te reizen is van december tot half mei. Er valt dan weinig regen en er is geen gevaar voor orkanen.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Manila is 10.512 kilometer. Je vliegt er 12,5 uur over.

Verkeer
Zelf rijden is altijd een leuke manier op een land te ontdekken en dat geldt ook voor de Filippijnen. Maar houd er wel rekening mee dat veel Filipino’s rijden alsof ze hun rijbewijs cadeau gekregen hebben, dat de wegen in en rond Manila erg druk kunnen zijn en vooral dat buitenlanders altijd de schuld krijgen als ze betrokken raken bij een ongeluk ongeacht of dat feitelijk ook zo is.

In Manila hebben alle grote internationale autoverhuurbedrijven een kantoor. Het is daarom eenvoudig om een wagen te huren. In Manila en omgeving rijdt zoveel verkeer dat er regels zijn ingesteld om de drukte te beperken. Bv auto’s waarvan de nummerplaat eindigt op een 1 of 2 mogen op maandag niet op de belangrijke wegen rijden, auto’s met een 3 of 4 mogen dat niet op dinsdag enz. Als je een auto huurt moet je even vragen of die regel ook voor je huurwagen geldt.

Het verkeer rijdt aan de rechterkant van de weg. Tussen de grote steden liggen tolwegen die van een goede kwaliteit zijn. De tol stelt overigens niet veel voor; op de langste route betaal je maar een paar dollar. Daarbuiten vari?ren de wegen van goede vierbaanswegen tot smalle zandweggetjes. ’s Nachts mijd je het beste de lokale wegen.

Openbaar vervoer
De Filippijnen bestaat uit duizenden eilanden die over een groot oppervlakte verspreid liggen. Vliegen is daarom de handigste manier om rond te reizen. Er zijn verschillende betrouwbare Filippijnse vliegmaatschappijen – waaronder de nationale luchtvaartmaatschappij Philippine Airlines – die je goedkoop naar de meest afgelegen plaatsen in het eilandenrijk brengen.

De boot is een ander onmisbaar vervoermiddel. Op kortere afstanden varen de zogenaamde banca boten. Dit soort boten vind je op vrijwel ieder strand. Ferries varen op grote afstanden. Het gaat natuurlijk veel minder snel dan vliegen, maar het is goedkoper, je ziet veel meer dan vanuit het vliegtuig en je komt in contact met de bijzonder vriendelijke Filipino’s. Informeer van tevoren altijd wel even hoe de weersvoorspellingen zijn en als er een storm op komst is, stel je je reis beter even uit. Er gebeuren dan nog al eens ongelukken met Filippijnse ferries.

Treinen rijden er weinig op de Filippijnen, enkel op het eiland Luzon. Je kan de trein nemen van Manila naar Legazpi City, maar snel gaat het niet want de trein rijdt niet harder dan 30 km/u. Binnen Manila heb je de keuze tussen de metro – die het best vermijdt tijdens het spitsuur – en de Light Railway.

Bussen rijden ook door het hele land. Waar nodig gaan ze mee op een ferry. De bussen vertrekken allemaal vanuit Manila.

Voor het afleggen van korte afstanden is de jeepney, een vervoermiddel dat je enkel op de Filippijnen vindt, ideaal. Je kan ze niet over het hoofd zien: deze kleurrijke verlengde jeeps. Bij een bezoek aan de Filippijnen mag een ritje in een jeepney niet ontbreken.

Documenten
Benodigde reisdocumenten voor de Filippijnen.

Gezondheid
Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit
110 Volt / 220 Volt

Telefoonnummer
0063

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content