Bezienswaardigheden

Luzon

Alle reizen naar de Filippijnen beginnen in de hoofdstad Manila op het grootste eiland Luzon. Deze havenstad werd in 1571 gebouwd op de resten van een islamitische nederzetting. Het Intramuros is het oudste, ommuurde deel van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het Intramuros zwaar beschadigd, maar in de jaren tachtig onderging het een grondige renovatie.

Binnen de muren van dit oude stadsdeel liggen de San Augustin kerk, de Manilla Kathedraal en de resten van Fort Santiago. Buiten deze muren zijn Chinatown, het Luneta park met het Rizal Monument (een Filippijnse intellectueel die werd ge?xecuteerd) en de Baclaranmarkt het bezoeken waard. Winkelliefhebbers kunnen terecht in één van de vele shoppingmalls.

Een uur rijden ten zuiden van Manila ligt Tagatay Ridge. Midden in een meer prijkt de Taal vulkaan met in de krater opnieuw een meer. Vooral in de zomer is dit een populaire bestemming, ook voor Filipino’s zelf. Het meer is dan omringd door bloeiende bloemen en planten en er vinden allerlei festivals en evenementen plaats.

Ook ten zuiden van Manila ligt de prachtige Pagsanjan waterval waar je in een kano heen kan varen. Delen van de film Apocalypse Now werden hier opgenomen. Ten noorden van Manila is de Pinatubo vulkaan de moeite waard. In 1991 barstte deze vulkaan plotseling uit, de grootste eruptie in de twintigste eeuw. De sporen van deze uitbarsting kan je nog overal rond de vulkaan zien. De liefhebbers kunnen de Pinatubo ook beklimmen.

250 kilometer ten noorden van Manila ligt Baguio, een stad op ruim 1500 meter boven de zeespiegel en daarom lekker koel in de zomer. De weg die naar de stad loopt biedt schitterende uitzichten over het omringende landschap.

Nog een heel stuk verder naar het noorden leven geïsoleerde bergvolkeren zoals de Ifugao in Banaue. Toeristen kunnen hun dorpjes bezoeken. De belangrijkste bezienswaardigheid zijn de rijstterrassen – ook wel ‘stairways to heaven’ genoemd – die ruim 2000 jaar geleden met de hand zijn aangelegd. Ze staan daarom op de Uneso lijst van werelderfgoederen.

Ook op deze lijst staat Vigan, een stadje met een goed bewaard Spaans koloniaal centrum.

Mindoro

De bekendste plaats op het eiland Mindoro is Puerto Galera, een aaneensluiting van stadjes en stranden dat in de 16e eeuw werd gesticht door de Spanjaarden en op de lijst van werelderfgoederen van Unesco staat. Puerto Galera behoort tot de beste duikgebieden ter wereld. In het binnenland van Mindoro komen weinig toeristen. Je kan er mooie wandelingen maken door de tropische bossen, langs prachtige meren en watervallen.

Palawan

Palawan is één groot natuurgebied en daarom perfect voor natuurliefhebbers en avonturiers. Het binnenland bestaat uit tropische bossen met daaromheen schitterende stranden, grotten, vreemde kalksteenformaties, lagunes en kleine tropische eilandjes.

Het is niet alleen in ecologisch opzicht een belangrijk gebied, maar ook archeologisch. De meest opmerkelijke bezienswaardigheid is de St. Paul Subterranean River, de langste ondergrondse rivier ter wereld.

Ten noorden van het eiland kan je mooie duiktochten maken, onder andere naar 12 gezonken Japanse schepen uit de Tweede Wereldoorlog.

Boracay Island

De zandstranden op dit kleine eilandje behoren tot de mooiste ter wereld. Het is dan ook de populairste strandbestemming in de Filippijnen. Ondanks die populariteit vind je er nog altijd rust, alhoewel er ook voldoende vertier is.

Panay

Het grotere Panay wordt veel minder bezocht dan Boracay, maar ook hier zijn de stranden paradijselijk. Op Panay is de barokke architectuur opvallend, in het bijzonder de 18e-eeuwse Miagao kerk. In het binnenland ligt het Bulabog Puti-an National Park waar wilde orchidee?n, wilde kippen en apen leven. Er komen veel grotten voor in het park die je met een gids kan bezoeken.

Samar en Leyte

Deze twee eilanden zijn, niettegenstaande hun overweldigende natuurschoon, de minst ontwikkelde en minst bezochte eilanden. Dat komt doordat deze eilanden het vaakst getroffen worden door tropische stormen en doordat het er, vergeleken met de rest van de Filippijnen, veel regent. Ben je op zoek naar maagdelijke natuur waar je geen toerist tegenkomt, dan ben je in het Sohoton Natural Bridge National Park op de juiste plaats.

Negros

Op dit vulkanische eiland wordt de meeste suiker in de Flippijnen geproduceerd. In het binnenland liggen nog verschillende koloniale landhuizen omringd door suikerrietplantages. Ook ligt hier de meest actieve vulkaan van het land: de Kanlaon vulkaan. Dankzij de vulkanische activiteit op dit eiland zijn de stranden er zwart van kleur.

Cebu

Cebu is het dichtst bevolkte eiland en het commerci?le centrum van het land. Cebu City is de oudste en op één na grootste stad op de Filippijnen. Tot de bezienswaardigheden in deze stad behoren de Basilica Minore del Santo Niño uit 1565 met de oudste religieuze reliek in de Filippijnen, het 450 jaar geleden door Magellan zelf geplaatste Magellan’s Cross en het koloniale Fort San Pedro gebouwd tussen 1565 en 1765.

In Carcar Town, ten zuiden van Cebu City, staan nog veel Castalliaanse huizen en in het noorden vind je mooie stranden en paradijselijke eilandjes zoals Bantayan, Malapascua en Pescador Island waar je prachtige duiktochten kan maken.

Bohol

Op Bohol vind je het meest opvallende natuurschijnsel op de Filippijnen: honderden kalkstenen heuvels van ongeveer 30 meter hoog die doen denken aan grote druppels chocolade. Ze worden daarom ‘Chocolate Hills’ genoemd. Verder heeft Bohol mooie witte zandstranden en beschutte baaien.

Mindanao

Mindanao is na Luzon het grootste eiland en ligt in het uiterste zuiden van de Filippijnen. Het eiland verschilt sterk van de rest van het land mede doordat hier een grote islamitische gemeenschap woont. Buitenlandse toeristen komen hier zelden en dat heeft te maken met rebellengroepen die streven naar een onafhankelijke staat.

Zamboanga City in het zuidwesten wordt beschouwd als de meest romantische plaats op de Filippijnen en staat bekend om zijn schitterende bloemen en tropische sfeer. De stad werd door de Spanjaarden gesticht en het fort dat ze bouwden om de stad te verdedigen tegen moslims staat nog gedeeltelijk overeind.

Op twee kilometer afstand van het fort staan de huizen van de zogenaamde Badjaos. Dat zijn huizen gebouwd op palen rustend in het water. Waterzigeuners leven er op boten en varen naar de plaats waar zich de meeste vis bevindt.

Davao City in het zuidoosten van het eiland is een industrieel centrum, maar ook de toegangspoort tot een schitterend natuurpark met de hoogste berg in de Filippijnen, de Mount Apo (2954 meter), spectaculaire watervallen, bronnen, bossen en bergmeren.

Net ten noorden van Mindanao tenslotte ligt één van de mooiste eilanden van de Filippijnen, het vulkanische eiland Camiguin. Een echt droomeiland met sneeuwwitte stranden, blauwe zee, warme bronnen, jungle en watervallen. Je kan hier talloze watersporten beoefenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content