Wat moet je zien op Hongkong Island?


Victoria Peak
De Victoria Peak is met zijn 554 meter het hoogste punt van Hong Kong Island. Vroeger werden de mensen met draagstoelen deze steile helling opgedragen. Sinds 1888 rijdt er een tram. Op de Peak is er een groot uitkijkterras en een winkelcentrum, Madame Tussaud Museum. Op het terras van de derde verdieping van het winkelcentrum heb je een schitterend uitzicht over Kowloon en Hongkong.

Rond de Peak liggen de exclusieve woningen van de rijkste zakenmensen van Hongkong, verscholen in het groen. Groen dat trouwens niet zo zeldzaam is als gedacht : er zijn in dit land talloze National Parks waarin je urenlang kan rondwandelen.

In de koloniale Victoria Peak Garden kan je mooie wandelingen maken en in het Lao Qing Paviljoen, een gebouw in de vorm van een grote kom, kan je lekker eten, spelletjes doen en het Ripley’s Believe it or Not Museum bezoeken.

Bank of China
De Bank of China uit 1990 is een ontwerp van de Amerikaans-Chinese architect I.M. Pei en telt 70 verdiepingen en is 367 Meter hoog. Je pikt hem er zo uit met de twee 63,4 meter hoge masten. Het gebouw is geïnspireerd op bamboe en symboliseert vitaliteit, kracht en groei. Op de elfde verdieping is het Tsui Museum of Art ondergebracht, met een interessante collectie oude Chinese kunst.

Shanghai Bank
De Shanghai Bank is een architectonisch hoogstandje van de hedendaagse Engelse bouwmeester Norman Foster. Een kathedraal opgedragen aan het geld, die de reputatie geniet het duurste kantoorgebouw te zijn dat ooit is neergezet. Zeshonderd miljoen Amerikaanse dollar die versteend uit de grond is gerezen.

Aan de ingang staan twee bronzen leeuwen, de roltrappen gaan een uitgekiende richting op. Niet alleen Foster heeft aan dit gebouw gewerkt, ook heel wat Feng-shui-specialisten kwamen eraan te pas. Feng-shui, of de Chinese woonkunst van de juiste verhoudingen, moet ervoor zorgen dat in dit gebouw alleen een gunstige wind kan binnenwaaien.

Man Mo Tempel
Op de hoek van de Ladder Street en de Hollywood Road staat de boeddhistische Man Mo-tempel die gewijd is aan Man, de god van de schrijfkunst en Mo, de god van de oorlogsvoering. Gebouwd is 1848 is het één van de oudste en ook mooiste tempels in Hongkong. Er hangt een brede wierookmist. Voor een paar dollar kan je hier een wens doen.

Ook al liggen de peperdure en hoogarchitectonische banken maar een paar meters verder, toch blijft de Kantonese cultuur hier duidelijk zichtbaar. Wierookstaafjes op alle hoeken van de straat. Offers aan de overleden voorouders, vooral sinaasappels, omdat het Chinese woord voor sinaasappel ongeveer dezelfde klanken heeft als het woord voor geluk.

Ocean Park
Ocean Park ligt op een heuvel op Hongkong Island en is één van de grootste aan de oceaan gewijde pretparken ter wereld. Behalve 4000 verschillende tropische vissen en indrukwekkende dolfijnenshows kan je hier griezelen in spectaculaire attracties zoals de Abyss Turbo Drop en de langste achtbaan in Hongkong.

Met een kabelbaan kan je naar het iets lager gelegen Middle Kingdom gaan. In een soort openluchtmuseum in de vorm van een traditioneel dorp maak je kennis met de 5000 jaar oude geschiedenis van China. Je ontmoet er opgezette dinosaurussen, maar ook levende reuzenpanda’s en vlinders. Naast het Middle Kingdom ligt Water World, een enorm water pretpark.

Stanley
Een mooie wijk langs de kust waar je naast twee mooie stranden een aantal interessante historische gebouwen vindt zoals Murray House en de Tin Hau tempel. Stanley staat bekend om zijn markt waar je leuke koopjes kan vinden. De markt is zowel populair bij toeristen als bij de lokale bevolking.

In Stanley Main Street kan je in één van de vele restaurantjes en cafeetjes zeer gevarieerd eten en drinken. Je vindt er Engelse pubs, maar ook restaurants met Chinees, Amerikaanse, Frans en Thais eten.

Repulse Bay
Repulse Bay met zijn azuurblauwe water en witte zandstranden is de Franse Rivièra van Hongkong. De temperatuur is er het hele jaar door aangenaam en je kan er in alle seizoenen zwemmen, barbecuen of gaan eten in één van de vele restaurantjes.

Aberdeen
Van oudsher is Aberdeen een vissersdorpje op de meest zuidelijke punt van Hongkong Island. Nu is het voor de stadbewoners van Hongkong een populair oord om even het stadse leven te ontvluchten. Het traditionele vissersleven met oude bootjes waar de vissers en hun families op wonen bepalen nog altijd het beeld en vormt een mooi contrast met de moderne gebouwen op het vasteland. Je kan hier heerlijke visgerechten eten, onder andere in het Jumbo Floating Restaurant, zoals de naam al zegt een op het water drijvend restaurant.

Star Ferry
Een leuke manier om van Hongkong Island naar Kowloon te reizen is met de Star Ferry. Vanaf deze boten, die al meer dan 100 jaar varen, heb je een mooi uitzicht op de skyline van Hongkong. Het tochtje duurt tien minuten en is niet duur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content