Praktische informatie

Tijdzone + 6 of + 7 uur

GeldYuan

Beste reistijdDe beste tijd om China te bezoeken is de lente (maart, april) of de herfst (september, oktober). De gemiddelde temperaturen schommelen dan tussen 20 en 30°C. De nachten kunnen wel zeer koud zijn en het weer kan nat en somber zijn.

De zomermaanden zijn vaak nat en heet. Eind augustus/begin september teisteren wervelstormen de zuidoostkust.’s Winters is het in het noorden en midden erg koud. Tijdens het Chinese Nieuwjaar is het zeer moeilijk een onderkomen te vinden.

Culturele gedragsregelsDe Chinese begroeting is een lichte handdruk. Het neerslaan van de ogen bij de handdruk wordt gezien als een teken van respect. Elkaar kussen of omhelzen en meer in het algemeen emoties tonen in het openbaar is zeer ongebruikelijk in China. Je kan ook beter op je woorden letten in discussies over politiek.

Word je uitgenodigd om ergens te gaan eten, dan bepaalt de gastheer je plaats aan tafel. Je probeert het best de eetstokjes. Plant ze evenwel niet recht in je rijst: dit komt min of meer neer op een verwensing.

Tik ook nooit met de stokjes op de kom, zeker niet als je bij iemand thuis eet. De kok ervaart dit als een belediging. Bij het eten mag je gerust slurpen, dat is prima. Ga je in een restaurant eten, dan hoef je geen fooi te geven.

Vraag niet om een tweede portie, zeg eerder dat het smaakt. Je partner zal de hint begrijpen. Zit je vol, laat dat dan met de nodige gebaren zien. Wees paraat om een levendig en eenvoudig lied te zingen. Karaoke is een heel normaal tijdverdrijf in China.

Wil je iemand een cadeautje geven, wees dan niet teleurgesteld wanneer degene voor wie je het gekocht hebt eerst weigert het geschenk aan te nemen. Chinezen willen niet te gretig overkomen en nemen een geschenk daarom niet direct aan. Wanneer je het cadeau overhandigt, houd het dan in twee handen vast.

Let ook op met wat je geeft en hoe je het inpakt. Geef bijvoorbeeld nooit gele en witte bloemen want die worden gebruikt bij begrafenissen. Ook een klok geef je beter niet, want die symboliseert het einde van het leven. Voor de verpakking kies je het beste geen wit, grijs en zwart papier want dat zijn begrafeniskleuren.

AfstandDe afstand tussen Peking en Brussel is 7965 kilometer. Je vliegt er 9,5 uur over.

VerkeersregelsFietsen ligt voor de hand in dit land. Veel verkeersregels zijn er niet voor fietsers. Eigenlijk geldt enkel dat een groter voertuig altijd voorrang heeft op een kleiner voertuig, ook als het licht voor de kleinere op groen staat.

Fietsen in een gigantische stad als Peking klinkt gevaarlijker dan het is. Je kan je gewoon aansluiten bij een zee van Chinese fietsers. Geduld heb je wel nodig, want Chinezen fietsen vreselijk traag.

Openbaar vervoerBinnen China bestaat een uitgebreid luchtnet, maar de service is niet te vergelijken met die tijdens internationale vluchten. Houd ook rekening met vertragingen. Het spoorwegnet is maar liefst 53.000 kilometer lang.

Treinen rijden naar iedere provincie, maar niet naar Tibet. De treinen zitten meestal overal. Om te voorkomen dat je tijdens een lange treinrit moet staan, kan je het beste minstens drie dagen van tevoren een kaartje kopen. Veel treinen hebben speciale compartimenten voor buitenlanders die comfortabeler zijn, maar daar betaal je dan ook meer voor.

Kan je ergens niet met de trein komen, dan is de bus een prima alternatief. Bussen rijden vaak, ze zijn goedkoop en rijden vaak door prachtige landschappen waar je anders nooit zou komen. Neem wel altijd een bus van een overheidsbedrijf, niet van een particuliere maatschappij.

Documenten Benodigde reisdocumenten voor China.

Gezondheid Gezondheidsadvies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen.

ReisadviesReisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Elektriciteit220-240 volt

Telefoonnummer00 86

LinksChinese toeristenbureau

Onafhankelijke site over China, Hong Kong en Taiwan

China National Tourist Office

China Travel

Tour China

Visit Beijing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content